Hoe vermeld je internationale organisaties bij de Leidraad voor Juridische Auteurs?

In juridische scripties komen regelmatig namen van internationale organisaties voor. Het kan ook zijn dat je verwijst naar buitenlandse of internationale jurisprudentie of regelingen. Hoe neem je dan een correcte bronvermelding op volgens de Leidraad voor Juridische Auteurs? Bekijk hieronder de belangrijkste richtlijnen en diverse voorbeelden.

Verwijzing stukken Europees Parlement

Verwijs je in je scriptie of essay naar stukken van het Europees Parlement die in het Publicatieblad van de Europese Unie staan? Dan verwijs je daarnaar met de afkorting PbEU (Publicatieblad Europese Unie). Daarnaast noem je het unieke nummer van het document dat in de L-serie van het Publicatieblad staat.

Een voetnoot ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Richtlijn (EU) 2022/2555

In de lopende tekst neem je deze verwijzing op:

Dat is vastgelegd in de Richtlijn (EU) 2022/2555 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2022 betreffende maatregelen voor een hoog gezamenlijk niveau van cyberbeveiliging in de Unie, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 910/2014 en Richtlijn (EU) 2018/1972 en tot intrekking van Richtlijn (EU) 2016/1148 (NIS 2-richtlijn) (PbEU 2022, L 333/80).

Het L-nummer en de titel (in dit voorbeeld de tekst “Richtlijn (EU)...(NIS 2-richtlijn”) vind je op de richtlijn zelf. Daar staat ook het nummer ‘2022/2555’ bijvoorbeeld op. Deze kun je dus zo overnemen.

Verwijs je naar bekende richtlijnen en verordeningen? Dan mag je ook de korte roepnaam van de verwijzing gebruiken. Zet dan wel in de afkortingenlijst of in de voetnoot een toelichting op die roepnaam.

Verwijzing naar buitenlandse of internationale regelingen

Verwijs je naar een buitenlandse regeling? Dan noteer je eerst het artikelnummer en daarna de titel of citeertitel van de regeling (in de oorspronkelijke taal). Vervolgens voeg je eventueel een vertaling van de (citeer)titel toe (tussen haakjes en met een ‘=’-teken erbij). Daarna geef je het jaar van publicatie, het nummer en de datum van de regeling. Houd hiervoor de oorspronkelijke schrijfwijze uit het land aan. Daarnaast kun je er eventueel de vindplaats van de bron bij zetten.

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Art. 16 Gesetz zur Bekämpfung gefährlicher Hunde (= Wet voor de controle op gevaarlijke honden) 2001 BGBl. I S. 530, dejure.org.

Verwijzing naar buitenlandse of internationale jurisprudentie

Een bronvermelding van Europese jurisprudentie ziet er hetzelfde uit als een bronvermelding van Nederlandse jurisprudentie. Zet het zaaknummer en de datum erbij. Is er een roepnaam? Dan vermeld je die ook. Alleen als het om een gepubliceerde uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat, zet je de vindplaats erbij.

Een verwijzing zonder vindplaats ziet er bijvoorbeeld zo uit:

ECRM 28 februari 2012, ECLI:EU:C:2012:104 (Frankrijk).

Jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens vind je via hudoc.echr.coe.int. Via de ECLI-zoekmachine of Curia.eu is veel jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie te vinden.
 

Verwijzing naar jurisprudentie van een niet-Europees orgaan

Verwijs je naar jurisprudentie waarvoor de uitspraak niet door een Europese rechter is gedaan? Dan noem je eerst de naam van de instantie (in de oorspronkelijke taal). Geef daarbij tussen haakjes (met daarbij een ‘=’-teken) de vertaling van die naam. Daarna noem je de datum van de uitspraak, de ECLI of een ander type jurisprudentievermelding. 

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Bundesverfassungsgericht (= federaal constitutioneel hof, Duitsland) 5 mei 2020, ECLI:DE:BVerfG:2020:rs20200505.2bvr058915

Hoe verwijs je naar andere internationale organisaties?

Er bestaan geen vaste richtlijnen voor een verwijzing naar andere typen internationale organisaties. Wel zijn dit een aantal tips voor specifieke typen bronnen:

  • Gebruik voor bekende internationale organisaties (zoals de Europese Unie of de Verenigde Staten) de officiële naam in het Nederlands.

  • Gebruik de Engelse naam (of eventueel de Franse naam) bij internationale organisaties die minder bekend zijn.

  • Zet in verwijzingen naar documenten van de Verenigde Naties altijd ‘Un Doc’ met daarachter het documentnummer.

  • Laat de titel van een document altijd in de eigenlijke taal staan.

Jouw bronnen laten checken?

Wil je zeker weten dat jouw bronvermeldingen kloppen met de Leidraad voor Juridische Auteurs? Onze editors kijken je literatuurlijst graag voor je na. Dat kan al vanaf € 2,- per bron en zelfs binnen 24 uur!