Scriptie-voorbeelden

Helder overzicht van voorbeelden voor hbo en wo

De eerste letters op papier zetten voor je scriptie, kan best lastig zijn. Hoe moet de scriptie eruit komen te zien? Hoe doen anderen dat? Scriptie-voorbeelden bieden je houvast en geven een beeld van de mogelijke scriptie-opbouw in jouw vakgebied. Nieuwsgierig naar een voorbeeld? Ontdek in dit artikel waar je moet zijn voor goede scriptie-voorbeelden.

Waarom is een scriptie-voorbeeld handig?

Als je op het punt staat te starten met je scriptie, komt er van alles op je af. Je moet een plan van aanpak maken, je verdiepen in bestaande literatuur, een onderzoeksvraag opstellen, de methode voor je onderzoek bepalen, etc. Vanuit je opleiding heb je waarschijnlijk een document met richtlijnen gekregen. Toch kan het door de grote hoeveelheid informatie allemaal wat veel zijn. Waar begin je?

Een paar goede scriptievoorbeelden kunnen handvatten bieden. Door te zien hoe andere studenten het hebben aangepakt, krijg je een beter beeld bij het eindresultaat. Althans, hoe het zou kunnen worden. Elke scriptie is natuurlijk anders.

Wellicht kun je uit de voorbeelden inspiratie halen voor je onderzoeksopzet of krijg je door het voorbeeld inzicht in de opbouw. Daarnaast heb je misschien iets aan de literatuurlijst. Er kunnen artikelen tussen zitten die ook interessant zijn voor jouw onderzoek.

Let op: elke scriptie is anders

Inspiratie opdoen is een goed idee, maar het is beter om je niet volledig te baseren op één scriptie van iemand anders. Geen enkele scriptie is hetzelfde. Zo zien hbo-scripties er vaak anders uit dan scripties voor de universiteit. Ook heeft elke opleiding eigen scriptie-eisen.

Volg vooral de aanwijzingen van jouw scriptiebegeleider en opleiding voor het schrijven van je scriptie. Lees ons artikel over een scriptie schrijven voor een handig stappenplan om het schrijfproces goed aan te pakken.

Bekijk verder onze uitleg over de gebruikelijke scriptiestructuur. Daarin lees je welke onderdelen je scriptie bevat en wat in elk van die onderdelen moet terugkomen.

Scriptie-voorbeelden universiteit

Voor scriptie-voorbeelden van universitaire studenten kun je terecht in de databanken van de verschillende universiteiten. Het beste kun je op zoek gaan naar scriptie-voorbeelden van jouw universiteit. Kijk ook naar de beoordeling die een scriptie heeft gekregen. Je hebt meer aan een scriptie van iemand die cum laude is afgestudeerd dan aan een scriptie die met een krappe voldoende is beoordeeld.

Scriptie-voorbeelden van universitaire studenten vind je in de onderstaande databases. Hier kun je diverse universitaire scripties in pdf downloaden.

Scriptie-voorbeelden hbo

Zoek je specifiek scriptie-voorbeelden voor het hbo? Dan kun je het beste een kijkje nemen in de HBO-kennisbank. Deze kennisbank biedt een overzicht van veel scripties die aan Nederlandse hogescholen zijn geschreven.

Voorbeelden scriptie voor Rechten

Rechten is een populaire studie, dus het is niet vreemd dat er specifiek veel wordt gezocht naar voorbeelden voor een scriptie Rechten. Hiervoor kun je het beste in de database van jouw universiteit filteren op Rechten. Dan krijg je enkel voorbeelden van Rechten-scripties te zien.

Pas op voor plagiaat

Heb je een scriptie-voorbeeld gevonden waar je veel aan hebt? Let op dat je geen stukken overneemt. Dat zou plagiaat zijn. Neem de scriptie op in je bronvermelding als je er interessante bevindingen uit haalt voor je eigen scriptie. Refereer je naar informatie uit het theoretisch kader van die scriptie? Lees dan eerst zelf de artikelen waar het over gaat. Zo voorkom je dat je informatie onjuist overneemt.

Doe de plagiaatcheck

Wil je zeker weten dat je niet per ongeluk plagiaat hebt gepleegd? Doe de plagiaatcheck en ontdek het binnen een paar minuten.

Tip: kies een scriptie-voorbeeld uit jouw vakgebied

Je doet er goed aan om je scriptiebegeleider gericht om een scriptie-voorbeeld te vragen uit jouw vakgebied. Veel begeleiders hebben wel een voorbeeld beschikbaar. Is dat er niet? Dan kun je in de diverse databases zoeken naar scripties die eerder binnen je vakgebied zijn geschreven.

Heb je zelf een scriptie-voorbeeld gevonden? Dan is het slim om dat voorbeeld eerst voor te leggen aan je begeleider. Zo weet je zeker of deze scriptie geschikt is als voorbeeld.

Wat is nog meer handig voor een goede scriptiestart?

Voor een vliegende start met je scriptie is meer nodig dan een paar scriptie-voorbeelden. Alles begint met een goede voorbereiding. Maak bijvoorbeeld een weloverwogen keuze voor je scriptie-onderwerp, zorg voor een heldere probleemstelling en verdiep je in bestaande literatuur. Ook helpt het om van tevoren over de onderzoeksopzet na te denken. Ga je bijvoorbeeld een experiment doen of enquêtes afnemen?

In ons handige stappenplan laten we je precies weten hoe jij goed kunt starten met je scriptie.

Jouw scriptie laten dubbelchecken?

Een scriptie schrijven is nogal een proces. Je kunt al schrijvende al snel de rode draad uit het oog verliezen of onhandige taalfouten over het hoofd zien. Daarom zijn de editors van AthenaCheck er. Wij doen graag de laatste check voor jou. Eventueel zelfs binnen 24 uur.