Wat is een scriptie (thesis)?

Helder uitgelegd!

Er staat iets spannends op je te wachten: het schrijven van je scriptie. Voordat je je opleiding afrondt en je diploma in ontvangst mag nemen, stort je je eerst een aantal maanden op je scriptie (ook wel ‘thesis’ genoemd). Het is een belangrijk afstudeerpaper die een flinke stap verder gaat dan een gewoon essay. Wat is een scriptie precies? Wat staat erin? En waarom moet je eigenlijk een scriptie maken? Wij leggen het je uit.

Wat is een scriptie? De scriptie-betekenis

Als je gaat afstuderen van een hbo- of universitaire opleiding, dan kun je er niet onderuit: de scriptie. Ook wel ‘thesis’ genoemd. Dit is een onderzoeksrapport dat je schrijft aan het eind van je opleiding aan het hbo of de universiteit (bij bachelors en masters). Je zet hiervoor zelf een onderzoek op en vertelt vervolgens over de opzet en de resultaten daarvan in je scriptie.

Je scriptie is dus een verslag van het onderzoek dat je hebt gedaan. Je sluit er je opleiding mee af.

Waarom een thesis schrijven?

Nu weet je wat een scriptie is. Waarom moet je er één schrijven? Het doel van je hbo- of universitaire opleiding is dat je een academisch denkniveau behaalt en dus zelfstandig onderzoek kunt doen. Daarom leer je tijdens je studie veel over het doen van onderzoek en over de inhoud van je vak. Als het einde van je opleiding nadert, is het moment daar: je onderwijsinstelling wil weten of jij in staat bent om zelf onderzoek te doen en daar een verslag over te schrijven. Je scriptie dus.

Met je scriptie laat je zien dat jij voldoende onderzoeksvaardigheden en academische kennis in huis hebt. Het schrijven van je scriptie draait dus niet zozeer om de uitkomsten van je onderzoek, maar meer om hoe je het onderzoek hebt gedaan en hoe je daar verslag van doet. Ook zonder baanbrekende resultaten kun je dus een goede thesis inleveren.

Spannend, zo’n scriptie?

Wij helpen je graag om taalmissers te voorkomen en je scriptie met meer zelfvertrouwen in te leveren. Laat de editors van AthenaCheck jouw scriptie checken op taal, structuur en/of rode draad.

Hoe ziet een scriptie eruit?

Hoe een scriptie is opgebouwd, verschilt per opleiding. Op het hbo schrijf je scripties bijvoorbeeld vaak voor een opdrachtgever of stageplek. De scriptie is daardoor vooral gericht op een praktisch probleem dat je oplost. Scripties aan de universiteit gaan vaak eerder over een gebrek aan kennis op een bepaald gebied. Je doet zelf wetenschappelijk onderzoek om de bestaande literatuur aan te vullen.

Een scriptie is gemiddeld zo’n 12.000 tot 18.000 woorden. Voor grotere scripties kan het woordenaantal wat hoger liggen. Ook kan het aantal pagina’s hoger uitvallen als je veel bijlagen hebt. Houd qua woordenaantal de eisen van je opleiding aan.

De opbouw van een scriptie is vaak nagenoeg gelijk. Die ziet er meestal als volgt uit:

Scriptie-voorbeeld

Bestaat er ook zoiets als een scriptie-voorbeeld? Zeker wel. Best handig om te hebben als jij op het punt staat met je scriptie aan de slag te gaan.

In deze databases kun je eerder geschreven universitaire scripties lezen:

Houd er wel rekening mee dat een scriptie er voor elk vakgebied anders uitziet. Vraag eventueel aan je begeleider of hij/zij een recent voorbeeld van een thesis heeft binnen jouw vakgebied.

Voor een scriptie-voorbeeld hbo kun je een kijkje nemen in de kennisbank voor bachelorscripties of de kennisbank voor masterscripties. Daar vind je meerdere voorbeelden.

Hoe begin je aan je thesis?

De eerste stappen zijn het lastigst. Daarom hebben wij een stappenplan gemaakt voor het starten met je scriptie. Zo weet je precies hoe je een vliegende start maakt. De eerste stap is altijd een scriptie-onderwerp kiezen en daarvoor eventueel een passende opdrachtgever/stageplek zoeken.

Een thesis schrijven doe je gelukkig niet in je eentje. Je krijgt altijd een scriptiebegeleider van je universiteit of hbo-instelling toegewezen. Diegene helpt je om een plan van aanpak te maken, je probleemstelling helder te krijgen en een planning op te stellen.

Meestal stel je een plan van aanpak op voordat je met je scriptie aan de slag gaat. Daarin vertel je onder andere meer over je onderzoeksvragen, je onderzoeksmethode en je probleemstelling. Dit geeft ook jouzelf een goed beeld van hoe je scriptie eruit komt te zien.

Hoe lang doe je over je scriptie?

Een scriptie schrijven doe je niet in een paar dagen of weken. Ga uit van zo’n drie tot negen maanden werk aan een scriptie. Vaak ben je er ook intensief mee bezig, omdat voor de scriptie een groot aantal studiepunten en studielasturen staat. Voor een masterscriptie krijg je vaak meer studiepunten dan voor een bachelorscriptie. Hierbij wordt dan ook meer van je verwacht.

Kun je ook een scriptie laten schrijven?

Je scriptie laten schrijven is niet verboden door de wet. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling. Je onderwijsinstelling kan het zelfs als fraude zien als iemand anders je scriptie heeft geschreven.

Waarom het belangrijk is om zelf je scriptie te maken:

  • Je moet je scriptie kunnen verdedigen en daarom goed de inhoud ervan kennen. Je kunt inhoudelijke vragen verwachten over bepaalde methodekeuzes of resultaten. Een begeleider prikt er snel doorheen als je hier zelf niet goed in thuis bent.
  • Vaak valt het docenten op als de scriptie in een andere stijl is geschreven dan hoe jij meestal schrijft.
  • Je kunt niet vertrouwen op de kwaliteit van de geschreven scriptie en het onderzoek. Het kan zomaar zijn dat de schrijver stukken heeft overgenomen van andere bronnen, terwijl dat niet is toegestaan.
  • Je loopt het risico dat je onderwijsinstelling je beschuldigt van plagiaat. Dit kan grote consequenties hebben. Zelfs schorsing van je studie is mogelijk.

Wat handiger is: laat je scriptie checken

Wat wél is toegestaan, is je scriptie laten nakijken op taal, spelling en structuur. Een paar extra ogen over je scriptie laten gaan is vaak heel prettig. Zo zie je geen onhandige taalmissers over het hoofd en ontdek je onduidelijkheden die je zelf hebt gemist. Ook een check op rode draad en referenties is mogelijk.

De editors van AthenaCheck doen dit graag voor je. Zij zorgen ervoor dat jij je scriptie met een goed gevoel kunt inleveren. Benieuwd? Neem contact met ons op.