Titelpagina scriptie

Wat moet daar precies op staan?

Elke scriptie heeft een omslagblad: de titelpagina. Hierop staan onder meer - hoe verrassend! - de titel van je scriptie, jouw naam en diverse andere gegevens. Vaak ziet de titelpagina er bij verschillende scripties min of meer hetzelfde uit. Lees hier wat er precies op je titelpagina moet staan en hoe je een titelpagina in APA-stijl vormgeeft.

Wat staat er op de titelpagina van je scriptie?

Waarschijnlijk heb je van je scriptiebegeleider aanwijzingen gekregen voor de scriptiestructuur en dus ook voor wat er op je titelpagina moet staan. Dit kan per opleiding verschillen. Over het algemeen zie je op een APA-titelpagina (dus een titelpagina passend bij de APA-stijl) in elk geval de volgende informatie terug:

 • de titel en eventuele ondertitel van je scriptie;

 • het soort document (bachelor/masterscriptie of verslag);

 • de inleverdatum van je scriptie;

 • jouw voorletters of voornaam en achternaam;

 • je studentnummer, opleidingsnaam en onderwijsinstelling;

 • de titel, voorletters en achternaam van je eerste en tweede begeleider (eventueel inclusief hun functie).

Zelf je titelpagina in Word maken

Een titelpagina voor je scriptie maken is niet moeilijk. Word helpt je hierbij op weg met diverse standaard-templates. Als je via de menubalk bovenaan naar ‘Invoegen’ gaat, krijg je daar de optie te zien om een titelblad in te voegen.

Natuurlijk kun je ook zelf een titelblad maken als je niet aan een standaard template wilt vastzitten. Programma’s als InDesign, Photoshop of Canva (een gratis online variant op Photoshop) zijn hier heel geschikt voor. Check wel wat bij jouw opleiding de bedoeling is voordat je met allerlei kleuren en lettertypes aan de slag gaat.

Hoe ziet een APA-titelpagina eruit?

Schrijf jij je scriptie in APA-stijl? Dan zal je waarschijnlijk de volgende opbouw aanhouden voor een APA-titelpagina:

 • Centreer alle tekst op de pagina.
 • Gebruik een dubbele regelafstand.
 • Zet de titel onder ongeveer 3-4 witregels vanaf de bovenkant van de pagina.
 • Maak de titel vetgedrukt.
 • Geef alle kernwoorden van de titel een hoofdletter. Dit zijn alle woorden die geen functiewoorden (voorzetsels, lidwoorden, voegwoorden, etc.) zijn, behalve het functiewoord dat eventueel vooraan de titel staat. Je krijgt dan bijvoorbeeld: ‘Het Effect van Roken op je Gezondheid’.
 • Laat onder de titel een regel open en zet daar de naam van de auteur, daaronder je onderwijsinstelling, gevolg door de naam van je begeleider en daaronder de inleverdatum van je scriptie. Laat tussen elk van die punten steeds een regel leeg.

Wel/geen foto op je titelblad?

Sommige opleidingen hebben als richtlijn dat je een voorblad én een titelblad hebt. Op het voorblad staan dan vaak de titel en ondertitel, jouw naam, een afbeelding of illustratie en eventueel aanvullende informatie. Op het titelblad worden onder andere de titel en ondertitel herhaald en staat diverse andere informatie, zoals de naam van je begeleider.

Geldt voor jouw opleiding dat je zowel een voorblad als een titelblad hebt? Informeer dan bij je begeleider welke informatie op het voorblad en welke op het titelblad moet komen te staan.

Benieuwd naar een voorbeeld-titelpagina?

Vind je het fijn om een voorbeeld van een titelpagina te zien voordat je je voorblad gaat vormgeven? Bekijk de verschillende scriptie-voorbeelden. Dat geeft je wellicht inspiratie om je eigen titelpagina te maken.

Volg wel altijd de richtlijnen vanuit jouw opleiding op. Het is goed mogelijk dat titelpagina’s van andere scripties er anders uitzien dan hoe jij het moet doen. Dat hangt maar net van de wensen van de scriptiebegeleider af.