Je discussie is een van de laatste hoofdstukken van je scriptie. Hier ga je je gevonden resultaten interpreteren en verklaren. Daarbij grijp je onder meer terug op de eerder besproken theorie uit je theoretisch kader. Wat moet er nog meer in je discussie staan? Lees hier wat de aandachtspunten zijn als je de discussie gaat schrijven voor je scriptie.
Conclusie vs. discussie vs. aanbevelingen, hoe zit dat?
In je scriptiestructuur is de discussie een van de laatste hoofdstukken. Samen met de conclusie en de aanbevelingen vormt het de afsluiting van je scriptie. Bij sommige opleidingen zijn je conclusie en discussie samen één hoofdstuk. Ook komt het weleens voor dat de discussie en aanbevelingen gecombineerd worden. Check dus goed hoe dit bij jouw opleiding zit.
Over het algemeen geldt het volgende onderscheid tussen je conclusie, discussie en aanbevelingen:
- In de conclusie beantwoord je de hoofdvraag door elk van de deelvragen een voor een te beantwoorden. Daarbij blijf je dicht bij de feiten. Je beantwoordt de vragen op basis van je gevonden resultaten, maar geeft nog geen verklaringen.
- In de discussie ga je een stap verder door de gevonden resultaten te interpreteren en verklaren. Wat is een mogelijke oorzaak voor deze resultaten? Hoe verhouden de resultaten zich tot de besproken theorieën uit je theoretisch kader?
- Bij de aanbevelingen, wat overigens niet voor elke scriptie een verplicht onderdeel is, doe je aanbevelingen aan de opdrachtgever of aan andere instanties op basis van je gevonden resultaten. Vooral bij hbo-scripties zie je dit hoofdstuk vaak, omdat deze scripties meestal voor een opdrachtgever zijn geschreven.
Wat moet er in het discussiehoofdstuk staan?
Als je de discussie gaat schrijven voor je onderzoek, dan moet je in elk geval de volgende onderdelen een plek geven:
- Begin met een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten.
- Geef een verklaring voor de gevonden resultaten. Grijp waar mogelijk terug op de theorie die je in je theoretisch kader hebt besproken, maar geef waar mogelijk ook alternatieve verklaringen.
- Interpreteer de resultaten, bijvoorbeeld door aan te geven hoe deze zich verhouden tot je probleemstelling.
- Geef aan of je verwachtingen zijn uitgekomen of niet.
- Benoem de implicaties die je onderzoek heeft. Welke gevolgen hebben jouw onderzoeksbevindingen voor de praktijk of voor de wetenschap?
- Bespreek mogelijke beperkingen van je onderzoek (bijvoorbeeld qua betrouwbaarheid, validiteit of generaliseerbaarheid). Kijk daarbij kritisch naar je onderzoeksmethode.
- Doe suggesties voor vervolgonderzoek, die uit jouw scriptie voortvloeien.
Checklist discussie schrijven voor je scriptie
Ga je de discussie schrijven voor je scriptie en vraag je je af of je alle noodzakelijke onderdelen hebt besproken? Deze checklist helpt je daarbij. Je discussie is compleet als je elke vraag met ‘ja’ kunt beantwoorden.
- Heb je de belangrijkste resultaten beknopt samengevat?
- Heb je interpretaties gegeven voor de resultaten?
- Heb je aangegeven of je verwachtingen zijn uitgekomen?
- Heb je benoemd welke implicaties jouw onderzoeksbevindingen hebben?
- Heb je eventuele verklaringen gegeven voor de gevonden resultaten?
- Heb je kritisch gekeken naar je onderzoeksmethode (bijvoorbeeld naar de validiteit en betrouwbaarheid)?
- Heb je beperkingen van het onderzoek besproken?
- Heb je concrete suggesties gedaan voor vervolgonderzoek?
Moeite met de discussie schrijven voor je onderzoek? Wij bieden een structuurcheck!
Bij het schrijven van je scriptie is er zoveel om op te letten. Alleen al qua structuur zijn er talloze aandachtspunten. Wil je weten of je niets over het hoofd ziet bij het schrijven van de discussie voor je onderzoek? Vind je het prettig om zeker te weten dat de rode draad in je scriptie helder is? Trek aan de bel bij onze editors. Zij kijken je scriptie graag na op taal en spelling, structuur en/of rode draad. Net waar jij behoefte aan hebt!