Bronvermelding online bron volgens de Leidraad voor Juridische Auteurs

Verwijs je in jouw juridische scriptie of essay naar een online bron? Dan gebruik je daarvoor de richtlijnen voor bronvermelding uit de Leidraad voor Juridische Auteurs. Hoe verwijs je precies naar een online artikel, een rapport dat online gepubliceerd is, een webpagina of een andere online bron? Lees hieronder de richtlijnen en diverse voorbeelden van verwijzingen naar een online bron volgens de Leidraad voor Juridische Auteurs.

Format bronvermelding bij een online bron

De Leidraad voor Juridische Auteurs gebruikt een verschillend format voor drie typen online bronnen:

  1. artikelen, rapporten, proefschriften of annotaties die online gepubliceerd zijn (en mogelijk ook online beschikbaar zijn);

  2. online bronnen die regelmatig worden geüpdatet (zoals blogartikelen);

  3. websites of pagina’s op een website.

Online bronnen die (ook) online gepubliceerd zijn

Verwijs je naar de eerste categorie bronnen en is jouw online bron ook in geprinte versie beschikbaar? Dan gebruik je de standaard bronvermelding die geldt voor de gedrukte versie van de bron. Dat is bijvoorbeeld de standaard bronvermelding voor artikelen of de gebruikelijke bronvermelding voor boeken of jurisprudentie.

Bij deze bronnen hoef je niet aan te geven dat je de bron online hebt opgezocht. Dit zijn namelijk bronnen die na de online publicatie waarschijnlijk niet of nauwelijks veranderen. Het maakt daarom niet uit of je ze online of geprint raadpleegt.

Een verwijzing naar een online gepubliceerd tijdschriftartikel ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Voetnoot:

1. Van Wechem & Rinkes 2019, p. 2023.

Literatuurlijst:

Van Wechem & Rinkes 2023

E. van Wechem & J. Rinkes, ‘Kroniek van het vermogensrecht’, NJB 2023/948, afl. 15, p. 2023-2030.

Online bronnen die worden geüpdatet

Voor regelmatig geüpdatete online bronnen gebruik je de standaard verwijzing voor het gebruikte type bron (een artikel, boek, etc.), maar dan gevolgd door “(online, bijgewerkt [bijwerkingsdatum])” in de voetnoot. Op die manier kan de lezer bepalen of jij de meest recente versie hebt gebruikt of dat deze webpagina inmiddels is bijgewerkt. In de literatuurlijst zet je wel het woord “online” erbij, maar noem je geen jaartal.

Websites of webpagina’s

Als je verwijst naar websites of pagina’s op een site, dan vermeld je in de verkorte verwijzing de naam van de site (of de titel van de webpagina) en de (verkorte) URL van de homepage. 

Dit type bronnen hoef je niet in de literatuurlijst op te nemen. Hetzelfde geldt voor onder andere podcasts, online video’s en online berichten waar geen auteur. Ook voor die bronnen neem je alleen een verwijzing in een voetnoot op en komt er geen bronvermelding in de literatuurlijst.

Websites en webpagina’s hebben een eigen format voor bronvermeldingen in de voetnoot. Dat ziet er als volgt uit:

Voetnootnummer. ‘Naam website of titel webpagina’, URL homepage. 

Een voorbeeld van zo’n bronvermelding is als volgt:

1. ‘Bronvermelding online bron volgens de Leidraad voor Juridische Auteurs’, athenacheck.nl.

Maak de URL in de bronvermelding altijd zo kort mogelijk door niet-relevante delen te schrappen. Laat bijvoorbeeld het gedeelte “https://www.” weg. Probeer het webadres ook altijd op één regel te plaatsen. Past dit niet meer? Zet dan het gehele webadres op de volgende regel. Als dat echt niet lukt, gebruik je een spatie (geen afbreekteken!) om de URL over twee regels te verdelen.

Hoe zit het met DOI’s en andere persistente identifiers?

Het komt steeds vaker voor dat online bronnen een persistente identifier krijgen. Dit is een uniek label voor online bronnen. Het voordeel hiervan is dat dit label altijd onveranderd blijft, waardoor je de bron steeds kunt terugvinden. 

De Digital Object Identifier (DOI) is het bekendste voorbeeld van zo’n persistente identifier. Er bestaan daarnaast nog twee varianten: de Handle en de Juriconnect Doctrine Identifier (JCDI). Het is zeker handig om zo’n label op te nemen in je bronvermelding (in plaats van de bestaande URL). 

Zorg er altijd voor dat de persistente identifier (waar mogelijk) op één regel past. Lukt dat niet? Gebruik dan een spatie in plaats van een afbreekteken om de bron op de volgende pagina te laten doorlopen.
 

Zeker weten dat jouw bronvermelding klopt?

Wil je 100% zeker weten dat jij alle bronnen (online bronnen, artikelen, boeken en andere typen bronnen) correct hebt opgenomen in je literatuurlijst? Laat dan je bronnen checken door de AthenaCheck-editors. Al binnen 24 uur en voor slechts € 2,- per bron kunnen zij elke bron voor je nakijken en goed zetten. Zo weet jij zeker dat jouw literatuurlijst in orde is.