Gebruik je afbeeldingen in je scriptie, zoals kunstobjecten, foto’s of cartoons? Dan is het belangrijk om daar een correcte bronvermelding bij te zetten. Een bronvermelding in APA-stijl bevat altijd bepaalde standaardinformatie. Hoe is zo’n bronvermelding opgebouwd in de lopende tekst en in de literatuurlijst? We leggen je uit hoe het format eruitziet en geven diverse voorbeelden.
Format APA-bronvermelding afbeeldingen
Je neemt bij de APA-stijl een bronvermelding voor afbeeldingen op in de lopende tekst en ook in de literatuurlijst. Voor beide vermeldingen geldt een andere vermeldingsstijl.
Een bronvermelding van afbeeldingen in een APA-literatuurlijst bevat onder meer de naam van de maker, het jaar, de afbeeldingstitel, het type afbeelding (een foto, schilderij, cartoon, etc.) en de plek waar je deze afbeelding hebt gevonden of bekeken (bijvoorbeeld een website of museum). Ook benoem je wanneer je de afbeelding hebt geraadpleegd.
Het format voor de APA-bronvermelding van afbeeldingen ziet er voor online gevonden afbeeldingen als volgt uit:
Achternaam maker, Initialen maker. (Jaartal). Titel afbeelding [Type afbeelding]. Naam van website. Geraadpleegd op datum, van URL
Voor objecten uit musea die je online hebt geraadpleegd, is het het format bijvoorbeeld als volgt:
Achternaam maker, Initialen. (Jaartal. Titel afbeelding [Type afbeelding]. Naam museum, Locatie. Geraadpleegd op datum, van URL kunstitem
Voorbeelden verwijzing afbeeldingen in APA-stijl
Dit zijn twee voorbeelden van een verwijzing naar afbeeldingen in APA-stijl:
Bronvermelding in de literatuurlijst:
- Van Rijn, R. (1639). Portret van een vrouw, mogelijk Maria Trip [Schilderij]. Rijksmuseum, Amsterdam. Geraadpleegd op 6 november 2023, van https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio/kunstenaars/rembrandt-van-rijn/objecten#/SK-C-597,3
- Stolk, G. (2015). Openbare Bibliotheek Amsterdam [Foto]. Flickr. Geraadpleegd op 10 november 2013, van https://www.flickr.com/photos/gerardstolk/16419167692
Bronvermelding in de tekst:
In de tekst gebruik je voor de verwijzing “(Naam, jaartal)”. Dus bijvoorbeeld:
- (Van Rijn, 1639)
- (Stolk, 2015)
Wat als de auteur, datum of titel niet te vinden is?
Met name bij online gevonden afbeeldingen is het soms lastig om alle benodigde informatie te vinden voor een complete bronvermelding. In zo’n geval kan het helpen om dezelfde afbeelding op te zoeken via een andere bron. Je kunt hiervoor specifieke websites voor afbeeldingen raadplegen, zoals Flickr.
Overigens is het zeker wel mogelijk om te verwijzen naar een afbeelding waarvan geen auteur, datum of titel bekend is. Je laat dan de ontbrekende gegevens weg. In dat geval gebruik je de volgende richtlijnen:
-
Is er geen titel bekend? Zet dan een beschrijving van de afbeelding tussen blokhaken in plaats van de titel.
-
Is de publicatiedatum onbekend? Gebruik dan ‘z.d.’ (zonder datum) op de plek waar je anders een datum zou zetten. Geef ook aan op welke datum je de afbeelding hebt geraadpleegd.
-
Kun je de maker van de afbeelding niet vinden? Zet dan de titel of afbeeldingsbeschrijving op de plek waar je normaal de auteursnaam zou zetten.
Een bronvermelding zonder titel en datum ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
Bronvermelding in de literatuurlijst
- Google. (z.d.) [Foto van Naarden Vesting van bovenaf]. Geraadpleegd op 31 oktober 2023, van https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipMtx_VylVOfSyaSDS7syKThPoARtlskkAMwbmBw=w576-h240-k-no
Bronvermelding in de lopende tekst
- (Google, z.d.)
Is de maker van de afbeelding niet bekend? Dan ziet je bronvermelding er bijvoorbeeld zo uit:
Bronvermelding in de literatuurlijst
- [Foto van een vrouw bij de stembus in Den Haag]. (2022). Geraadpleegd op 28 oktober 2023, van https://twitter.com/abcde1111
Verwijzing in de tekst:
- ([Foto van een vrouw bij de stembus in Den Haag], 2022)
Bronvermelding bij afbeeldingen die je zelf hebt gezien
Heb je een schilderij of een andere afbeelding in het echt gezien? Dan ziet de bronvermelding er iets anders uit. Je hoeft dan geen URL op te nemen in de bronvermelding.
Het format is dan als volgt:
Achternaam maker, Initialen. (Jaartal). Titel afbeelding [Type afbeelding]. Museum, Plaats.
In de lopende tekst ziet dat er zo uit:
(Achternaam maker, Jaar)
Een voorbeeld hiervan is de volgende bronvermelding:
- Van Gogh, V. (1890). Amandelbloesem [Schilderij]. Van Gogh Museum, Amsterdam, Nederland.
- (Van Gogh, 1890)
Hoe werkt het als je afbeeldingen aan jouw tekst toevoegt?
Zet je een afbeelding in de lopende tekst? Dan maak je de afbeelding op als een APA-figuur. Je geeft de afbeelding dus een figuurnummer en een beschrijvende titel, die je allebei boven de afbeelding zet. Onder de afbeelding zet je soms een noot, waarin je onder andere meer informatie geeft over de maker, copyright-informatie of een beschrijving van de afbeelding. Daarnaast zet je het figuur in de lijst met figuren aan het eind van je scriptie, als je zo’n lijst hebt.
Let op: sommige onderwijsinstellingen gebruiken voor de opmaak van de tekst niet de standaard APA-opmaak. Zij gebruiken APA alleen voor de bronvermelding. Check dus altijd welke richtlijnen je binnen jouw opleiding voor de bronvermelding en opmaak moet volgen.
Als je een afbeelding in de tekst opneemt volgens de APA-regels, ziet dat er bijvoorbeeld als volgt uit:
Figuur 3
Amandelbloesem
[Hier neem je de afbeelding op.]
Noot. Door V. van Gogh, 1890, schilderij, olie op canvas, hangt in het Van Gogh Museum, Amsterdam, Nederland.
Let op: alle figuren die je aan andere bronnen hebt ontleend, moet je ook in de literatuurlijst opnemen. Zelfgemaakte figuren hoef je enkel in de figurenlijst te zetten (als je die hebt).
Jouw bronnen laten nakijken?
Wil je zeker weten dat je alle bronnen in je scriptie correct hebt vermeld? Dan helpen onze editors je graag. Zij kunnen een bronnencheck voor je doen, waardoor jij zeker weet dat al je bronvermeldingen kloppend zijn. Dat kan al vanaf € 2,- per bron!