Bronvermelding boeken volgens de Leidraad voor Juridische Auteurs

Verwijs je in een juridische scriptie naar een boek of een bijdrage uit een boek? Dan doe je dat volgens de richtlijnen van de Leidraad voor Juridische Auteurs. De bronvermelding bestaat dan uit een voetnoot en een vermelding in de literatuurlijst en is volgens een bepaald format opgebouwd. Lees hieronder hoe een goede bronvermelding eruitziet, inclusief voorbeelden. 

Hoe ziet de bronvermelding voor boeken eruit?

Net als bij veel andere typen bronnen, bestaat ook de bronvermelding voor boeken bij de Leidraad voor Juridische Auteurs uit twee onderdelen:

  1. In de voetnoot neem je een verkorte verwijzing op. Daarin zet je de achternaam van de auteur, het publicatiejaar en mogelijk een paginanummer.

       2. In de literatuurlijst zet je op de eerste regel opnieuw de verkorte verwijzing en op de regel daarna de volledige verwijzing.

In de literatuurlijst maak je de verkorte verwijzing vetgedrukt. Je vermeldt hier geen paginanummer bij en eindigt ook niet met een punt. In de volledige vermelding daaronder zet je achtereenvolgens de volgende onderdelen: 

  • de initialen en achternaam van de auteur;

  • de titel (en eventueel de subtitel) van het boek (cursief gedrukt);

  • een serienaam en serienummer (tussen haakjes, optioneel);

  • de plaats van publicatie;

  • de uitgever;

  • het jaar van publicatie. 

Voorbeeld bronvermelding boeken

In de voetnoot ziet de vermelding er als volgt uit:

Voetnootnummer. Achternaam van de auteur Jaar, p. Paginanummer.

Een voorbeeld van zo’n vermelding is:

5. Hutten 2023, p. 55.

De vermelding in de literatuurlijst is dan als volgt opgebouwd:

Verkorte verwijzing

Initialen auteur. Achternaam. Boektitel. Eventuele subtitel (Serienaam en serienummer), Plaats: Uitgever Publicatiejaar.

Willems 2022

T. Hutten, Pandrecht op aandelen (Onderzoekscentrum Onderneming & Recht, deel 1), Deventer: Wolters Kluwer 2023.

Hoe werkt het bij meerdere auteurs?

Het komt regelmatig voor dat boeken meerdere auteurs of redacteurs hebben. In dat geval vermeld je de verschillende auteurs of redacteurs in de volgorde waarin ze op het titelblad van het boek staan. Je gebruikt dan de eerste letter van de naam van de eerste auteur om de bronnen in de literatuurlijst te ordenen op alfabetische volgorde.

Verwijs je naar een boek met twee of drie auteurs? Dan zet je bij zowel de verkorte als de volledige verwijzing naar een boek een &-teken voor de achternaam van de laatste auteur. Heeft een boek vier of meer auteurs, dan noem je alleen de achternaam van de eerste auteur en zet je daarna ‘e.a.’ (“en anderen”). 

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Bouwens, Roozendaal & Houwerzijl 2023

W.H.A.C.M. Bouwens, W.L. Roozendaal & M.S. Houwerzijl, Schets van het Nederlandse arbeidsrecht, Deventer: Wolters Kluwer 2023.

Bröring et al. 2019

H.E. Bröring e.a., Juridische aspecten van gaswinning, Deventer: Wolters Kluwer 2019.

Bronvermelding bij een bijdrage in een boek

Verwijs je naar een bijdrage uit een boek of een bundel? Dan noem je niet de naam van de redacteur van de bundel, maar de naam van de auteur van de bijdrage. Alleen als je naar de hele bundel verwijst, noem je de naam van de redacteur van de bundel.

Een bronvermelding in de literatuurlijst voor een bijdrage uit een bundel is als volgt opgebouwd:

Achternaam auteur Jaartal

Initialen auteur. Achternaam. ‘Titel bijdrage in bundel’, in: Initialen redacteur. Achternaam redacteur (red.), Titel van bundel. Eventuele subtitel, Plaats: Uitgever Jaartal, p. Paginanummer(s).

De voetnoot ziet er dan zo uit:

Voetnootnummer. Achternaam auteur Publicatiejaar, p. Paginanummer.

Een voorbeeld-bronvermelding voor een bijdrage in een bundel is als volgt:

De Vries 2020

M. De Vries, ‘Vennootschapsrecht’, in: L.M. Leenaerts e.a. (red.), Vennoten naar het gerechtshof. Een samenvatting, Deventer: Wolters Kluwer 2020, p. 232-250.

Bronvermelding volledige bundel

Verwijs je naar een volledige bundel, dus niet alleen naar één bijdrage in die bundel? Dan doe je dat met het volgende format in de voetnoot:

Voetnootnummer. Achternaam redacteur. Publicatiejaar. 

In de literatuurlijst ziet de vermelding er zo uit:

Achternaam redacteur Jaartal

Initialen redacteur. Achternaam redacteur (red.), Titel bundel. Eventuele subtitel, Plaats: Uitgever Jaartal.

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit in de literatuurlijst:

Leenaerts e.a. 2020

L.M. Leenaerts (red.), Vennoten naar het gerechtshof. Een samenvatting, Deventer: Wolters Kluwer 2020.

Jouw bronnen laten nakijken?

Een correcte bronvermelding steekt nogal nauw. Het is belangrijk dat je elke bron volgens de richtlijnen opneemt in je literatuurlijst en voetnoten. Wil je zeker weten dat je dit goed hebt gedaan en daarbij niets over het hoofd ziet? Laat de AthenaCheck-editors je literatuurlijst nakijken. Een bronnencheck kan al binnen 24 uur voor een klein bedrag per bron!