APA 7e editie

Dit zijn de wijzigingen die je moet kennen

Eens in de zoveel jaar brengen de makers van de APA-stijl veranderingen aan in deze referentiestijl. In 2019 is de 7e editie van het handboek voor de APA-stijl geïntroduceerd. Sindsdien gelden er diverse nieuwe regels voor verwijzingen. Wat zijn precies de wijzigingen ten opzichte van de oude APA-versie? We zetten de belangrijkste wijzigingen in de APA 7e editie voor je op een rijtje.


 

Waarom de 7e editie van APA?

De nieuwe editie is er niet zomaar gekomen. Er zijn sinds de vorige APA-editie veel ontwikkelingen geweest wat betreft het gebruik van bronnen. Zo verwijzen we steeds meer naar online bronnen en is er allerlei moderne technologie bijgekomen. Het is bijvoorbeeld gebruikelijker om naar podcasts of YouTube-video’s te verwijzen. Tien jaar geleden waren die media nog lang niet zo populair.

Al die ontwikkelingen vroegen volgens de makers van de APA-stijl om een nieuwe editie van APA. Alle stijlregels voor de APA-stijl zijn samengevat in een stijlhandboek. Daar is onlangs dus een 7e editie van gekomen.

Hoe werkt de bronvermelding volgens APA 7e editie?

We zetten in een aantal andere artikelen op een rij hoe je precies naar bepaalde soorten bronnen verwijst. Wil je weten hoe dat zit? Bekijk dan onze artikelen over de volgende onderwerpen:

Het komt erop neer dat je elke bron die je aanhaalt in de tekst bij het citaat of de parafrase vermeldt en dat je de bron daarnaast in de literatuurlijst laat terugkomen. Voor beide verwijzingen gebruik je bepaalde richtlijnen. Onze voorbeelden van de APA-stijl laten je zien hoe dit er bij verschillende typen bronnen volgens de 7e editie van APA uitziet.

Heb je specifieke vragen, bijvoorbeeld over hoe je verwijst naar YouTube-video’s of posts op social media? Dan kun je het beste de 7e editie van het APA-handboek zelf bekijken. Hierin vind je voorbeelden en uitleg over correcte verwijzingen voor allerlei soorten bronnen.

Wijzigingen in APA 7e editie

Niet alle wijzigingen in APA 7e editie zijn even belangrijk om te kennen. De volgende wijzigingen zijn wel essentieel en zetten we graag voor je op een rij.

1. Maak een DOI op als URL

Neem je in je literatuurlijst bij een online bron een DOI op? Dan maak je daar een URL van met https://doi.org. Je hoeft het label “doi:” dus niet meer op te nemen.

2. Vermeld in de tekst alleen de naam van de eerste auteur

Deze wijziging maakt je leven iets makkelijker. Voorheen moest je de namen van de eerste drie auteurs noemen in de lopende tekst, gevolgd door “et al.”. Nu hoef je alleen de eerste auteur te noemen en zet je direct daarna “et al.”. In de literatuurlijst neem je nog wel de namen van alle auteurs op.

Correct is dus:

(De Vries et al., 2022)

Je hoeft dit niet meer als volgt te schrijven:

(De Vries, Janssen, Pieters, Stevens, & De Jong, 2022)

3. Laat de plaats van de uitgever weg

Voorheen was het zo dat je bij de bronvermelding van een boek ook de plaats van de uitgever moest opnemen. Dat is nu niet meer nodig. Je vermeldt alleen nog de naam van de uitgever.

Correct is dus:

Challouki, H. (2021). Inclusieve communicatie: alles wat je moet weten om een divers publiek te bereiken. Pelckmans.

Voorheen noteerde je deze bron als volgt:

Challouki, H. (2021). Inclusieve communicatie: alles wat je moet weten om een divers publiek te bereiken. Kalmthout, België: Pelckmans.

4. Neem in de literatuurlijst maximaal twintig auteurs op bij een bron

Eerder mocht je een bronvermelding afkorten als er meer dan zeven auteurs waren. Je noemde dan alleen de eerste zes auteurs en de laatste auteur en zette daartussen drie puntjes. De andere auteurs hoefde je niet te noemen. Sinds APA 7e editie moet je dit wel doen. Tot twintig auteurs moet je alle namen noemen.

Alleen als er meer dan twintig auteurs zijn, zet je drie puntjes tussen de negentiende en de laatste auteur om de bronvermelding in te korten.

Dat ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Levelt, P., ‘t Hof, M.N., Bouwman, L.K., Peters, P.R., Vreek, D.E.M., Bakker, E., Verhoef, L.W., Willems, D.O., Harmen, W.W., Den Duif, A.A., Raven, V.B., & Van Aalst, R.W.S. (2020).

Levelt, P., ‘t Hof, M.N., Bouwman, L.K., Peters, P.R., Vreek, D.E.M., Bakker, E., Verhoef, L.W., Willems, D.O., Harmen, W.W., Den Duif, A.A., Raven, V.B., Van Aalst, R.W.S., Doorn, S., Wiersma, L.K., Kissan, K.L.I., Van Werf, W.W., Ulf, O.M., Verheul, M.N., Pietersen, P.K.W.F., … Iepen, I. (2020).

5. Verwijs als volgt naar podcasts en series

Gebruikte bronnen zijn niet altijd teksten. Bij andere typen bronnen kan het best lastig zijn om te bepalen wie de “auteur” is. Daar heeft APA 7e editie meer duidelijkheid over geschept. Ze stellen het volgende:

  • Bij podcasts verwijs je naar de host van de podcast.
  • Bij tv-series noem je de schrijver en regisseur van de aflevering.

Een verwijzing naar een tv-serie ziet er bijvoorbeeld als volgt uit (waarbij je de vetgedrukte informatie zelf nog moet aanpassen):

Achternaam schrijver, Initialen. (Schrijver) & Achternaam regisseur, Initialen. (Regisseur). (jaar, datum). Naam aflevering (Seizoen seizoennummer, Aflevering afleveringnummer) [Aflevering tv-serie]. In Initialen en achternaam producent (Producent), Naam serie. Productiemaatschappij.

Voor een podcast zal de bronvermelding er bijvoorbeeld zo uitzien:

Achternaam host, Initialen. (Host). (jaar, datum). Titel aflevering (Nr. afleveringnummer) [Podcastaflevering]. In Naam podcast. Productiemaatschappij. Geraadpleegd op dag maand en jaar, van link

Wijzigingen voor inclusief en genderneutraal taalgebruik

Een andere belangrijke wijziging in APA 7e editie is dat er aparte richtlijnen zijn gekomen voor meer inclusief en genderneutraal taalgebruik. Het doel daarvan is dat je minder snel op een vooringenomen manier naar mensen verwijst, bijvoorbeeld in termen van geslacht, leeftijd of afkomst. Twee belangrijke richtlijnen op dit vlak zijn als volgt:

6. Verwijs naar groepen mensen met meervoud

Probeer het woord “hij” of “zij” te vermijden als je verwijst naar een persoon uit een algemene groep mensen. Gebruik in dat geval liever de meervoudsvorm.

Zeg dus niet:

“De bezoeker van de site kan via het contactformulier de informatie opvragen waar hij naar op zoek is.”

Maak daar liever van:

“Bezoekers van de site kunnen via het contactformulier de gewenste informatie opvragen.”

7. Geef liever beschrijvingen dan labels

Zeg dus niet “intelligente mensen”, maar maak het specifiek: “mensen met een IQ boven de 120” of “hoogopgeleiden”. Dan houd je het feitelijker.

Genereer zelf bronnen volgens APA 7e editie

Wil je weten hoe jij correct verwijst naar bronnen volgens de nieuwste APA-richtlijnen? Met onze gratis bronnengenerator voor APA kun je voor elke bron de juiste bronvermelding laten genereren. Vul de benodigde gegevens in en je krijgt direct de juiste bronnotering te zien.

Wil je jouw bronnen voor de zekerheid laten dubbelchecken? Vraag dan een bronnencheck aan bij een van de AthenaCheck-editors. Dan lopen wij de bronnen voor je na.