Hoe werkt een plagiaatcheck?

Uitleg over onze plagiaatchecker!

Bij AthenaCheck kun je een plagiaatcheck laten doen. Dit houdt in dat we met ‘s werelds meest gebruikte plagiaatchecker Turnitin jouw document nakijken op mogelijk plagiaat. Zo ontdek je of jij (onbewust) plagiaat hebt gepleegd en hoe je dat kunt aanpassen. Een fijn idee, want daardoor kun je straks je document zonder zorgen inleveren. Lees hieronder hoe onze plagiaatcontrole precies werkt.

Hoe werkt de plagiaatcheck bij ons?

Bij het afnemen van de plagiaatcheck upload je direct je document. Onze geavanceerde software gaat dan bekijken welke delen uit jouw tekst overeenkomen met andere bronnen. Soms is die overlap geen probleem, omdat je netjes een bronvermelding hebt toegevoegd en volgens de regels citeert of parafraseert. Er is mogelijk wél sprake van plagiaat als je te veel tekst letterlijk overneemt en/of geen correcte bronvermelding toevoegt.

Na afloop van de plagiaatcheck ontvang je een rapport waarin je jouw plagiaatpercentage kunt terugzien. Dat is het percentage waarin jouw tekst overeenkomst met miljarden andere bronnen. Ook zie je in dit rapport precies welke tekstdelen overlappen met andere bronnen. Zo kun je die direct aanpassen om plagiaat te voorkomen.

Overigens kun je bijna niet een percentage van 0% plagiaat behalen, omdat je altijd wel enige overeenkomst met andere bronnen zult hebben. Dat hoeft geen probleem te zijn als je maar de juiste bronvermelding opneemt wanneer je informatie overneemt en als je letterlijk overgenomen teksten maar altijd als citaat markeert.

 

Hulp nodig bij je bronvermelding?

Kun je wat hulp gebruiken bij je bronvermeldingen? Gebruik dan onze APA-bronnengenerator of onze generator voor de Leidraad voor juridische auteurs. Die helpen je om bronnen correct op te nemen.

Ook kun je je literatuurlijst en verwijzingen in de tekst laten nalopen door onze editors. Met onze bronnencheck weet je zeker dat je elke bron correct hebt genoteerd.

Hoe werkt plagiaatchecker Turnitin?

Voor onze plagiaatcheck maken we gebruik van de software Turnitin. De plagiaatchecker Turnitin wordt ook door veel hogescholen en universiteiten gebruikt om plagiaat op te sporen. Deze tool heeft dan ook de grootste database van de wereld om documenten op plagiaat te checken. De database van Turnitin bevat meer dan 99 miljard websites en meer dan 8 miljoen wetenschappelijke bronnen. Je document wordt dus met zowel online als offline bronnen vergeleken.

TurnItin ziet iets als een overeenkomst (en dus als mogelijk plagiaat) wanneer in één zin minimaal acht woorden overeenkomen met een andere bron. De tekst wordt dan gemarkeerd als mogelijk plagiaat, tenzij er een correcte bronvermelding bij staat of de tekst is opgemaakt als citaat.

Gratis vs. betaalde plagiaatchecks

Er bestaan ook gratis plagiaatchecks. Die kijken je document vaak enkel na op exacte overeenkomsten tussen jouw tekst en andere bronnen. Het verschil met een betaalde plagiaatcheck is dat software zoals Turnitin ook parafrases kan herkennen.

Ook als jouw zin iets is herschreven maar nog steeds erg lijkt op een andere bron, kan onze plagiaatcontrole iets als plagiaat beoordelen. Dat is voor jou een belangrijk voordeel van onze plagiaatcontrole. Je kunt daardoor verschillende vormen van plagiaat beter opsporen.

Werkt de plagiaatchecker voor Engels en Nederlands?

Onze plagiaatchecker werkt zowel goed in het Engels als in het Nederlands. De database van Turnitin bevat namelijk documenten in beide talen (en in nog veel meer talen: van Spaans tot Noors) en kan je document dus met bronnen in beide talen vergelijken.

Jouw document laten checken op plagiaat?

Wil jij voor de zekerheid je scriptie of essay door de plagiaatchecker laten halen? Doe dan de AthenaCheck plagiaatcheck. Dan weet je zeker dat jij je niet onbewust schuldig maakt aan plagiaat en kun je het document straks zonder plagiaatstress inleveren. Dat scheelt!