Met een implementatieplan help je de opdrachtgever om jouw aanbevelingen of advies uit te voeren. In dit plan geef je aan welke concrete stappen de opdrachtgever moet zetten om met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Het idee is dat de opdrachtgever met dit implementatieplan het geschetste probleem kan oplossen.
Wat staat er in het implementatieplan?
In het implementatieplan maak je de aanbevelingen concreet. Je beschrijft hoe de opdrachtgever of een andere organisatie het goed kan aanpakken. Daarbij houd je rekening met de randvoorwaarden, zoals de beschikbare tijd en het budget van de organisatie. Je splitst de aanbevelingen op in stappen. Ook koppel je daar een planning aan en maak je duidelijk wie voor bepaalde taken verantwoordelijk is.
De onderdelen van een implementatieplan
Een implementatieplan bestaat meestal uit de volgende onderdelen:
- Titelpagina. Hier zet je onder andere je naam, de titel van het plan, je opleiding en de naam van de opdrachtgever waarvoor het plan geschreven is.
- Managementsamenvatting. Hierin vat je het implementatieplan kort samen. Zo’n samenvatting is niet altijd een verplicht onderdeel. Check bij je begeleider of jij een samenvatting moet opnemen of niet.
- Inhoudsopgave. Deze kun je in Word automatisch laten genereren.
- Inleiding. Beschrijf hierin het onderzochte probleem, het SMART-doel, het resultaat en de randvoorwaarden voor de implementatie. Soms laat je in de inleiding ook een risicoanalyse terugkomen. Daarin beschrijf je welke risico’s de implementatie met zich meebrengt en wat de opdrachtgever kan doen om die risico’s te beperken.
- De implementatiestappen. Hoe moet de opdrachtgever de stappen aanpakken? Zijn er specifieke methoden om te hanteren of middelen die hij kan gebruiken? Beschrijf elke stap zo concreet mogelijk en ga daarbij uit van drie fasen: voorbereiding, realisatie en evaluatie. Benoem ook wie voor welke activiteit verantwoordelijk is.
- Communicatieplan. Als je grote veranderingen doorvoert, is het belangrijk dat alle betrokkenen hiervan op de hoogte zijn. Dat vraagt om een goed communicatieplan. Daarin geef je aan wanneer de opdrachtgever naar wie communiceert, wat de boodschap is en welk communicatiemiddel hierbij past. Soms is het communicatieplan onderdeel van de beheersplannen. Check bij je scriptiebegeleider waar jij het communicatieplan het beste kunt onderbrengen.
- Beheersplannen. Bij dit onderdeel van je implementatieplan ga je in op wie wat wanneer doet en wat daarbij nodig is. Je bespreekt hier de planning, de taakverdeling en het benodigde budget voor de stappen. Door dit allemaal concreet te maken, vergroot je de kans op succes van het implementatieplan.
- Literatuurlijst. Hierin vermeld je de gebruikte bronnen. Maak de literatuurlijst op volgens de APA-stijl, de Leidraad voor Juridische Auteurs of een andere stijl van bronvermelding die voor jouw opleiding geldt.
Elke opleiding kan een iets andere opbouw hanteren voor het implementatieplan, dus check bij je begeleider welk van deze onderdelen in jouw plan moeten terugkomen.
Wanneer moet je een implementatieplan maken?
Je maakt een implementatieplan als uit jouw scriptie of verslag aanbevelingen voortkomen én als je opdrachtgever heeft laten weten hier concreet mee aan de slag te gaan. Overleg altijd met je scriptiebegeleider en opdrachtgever of een implementatieplan nodig is.
Voorbeeld van een implementatieplan
Elk implementatieplan zal er anders uitzien. Dit hangt af van je onderzoek, de wensen van je opdrachtgever en van de eisen vanuit je opleiding. Wil je alvast een beeld krijgen van mogelijke implementatieplannen? In de HBO-kennisbank vind je diverse voorbeelden van implementatieplannen.
Let op: deze voorbeelden zijn allemaal geschreven door hbo-studenten (dus het gaat niet om universitaire scripties) en zijn gemaakt volgens de richtlijnen van specifieke opleidingen. Wil je een goed voorbeeld hebben van een implementatieplan voor jouw opleiding? Vraag dan je begeleider om jou een voorbeeld te laten zien.
Je implementatieplan laten nakijken?
Een professionele academische schrijfstijl is in een implementatieplan net zo belangrijk als in een scriptie of essay. Twijfel je over je schrijfstijl of eventuele taalfouten? Laat je implementatieplan dan nakijken door een editor van AthenaCheck. Dan kun je je implementatieplan foutvrij inleveren.