Een risicoanalyse kan handig zijn voor je scriptie. Hiermee bepaal je wat de interne en externe risicofactoren zijn voor een organisatie of project. Vooral als je je scriptie voor een opdrachtgever schrijft, is het nuttig om die risico’s helder te hebben. Neem de analyse bijvoorbeeld op in je Plan van Aanpak of gebruik de uitkomsten voor je aanbevelingen. Lees hieronder hoe je zelf een goede risicoanalyse kunt opstellen.
Methode voor risicoanalyse
Een risicoanalyse kan kwalitatief of kwantitatief zijn. Een combinatie van beide is ook mogelijk.
- Bij een kwalitatieve risicoanalyse beschrijf je de risico’s in woorden en doe je een schatting.
- Bij een kwantitatieve risicoanalyse maak je de risico’s meetbaar (vaak in de vorm van bedragen, tijd of productaantallen).
Niet alle risico’s wegen even zwaar. Daarom is het belangrijk om je risicoanalyse af te stemmen op het onderzoeksdoel of de probleemstelling die je samen met de opdrachtgever hebt geformuleerd.
Hieronder zie je een overzicht van mogelijke risicofactoren.
Interne risicofactoren:
- personeelsverloop;
- het budget;
- de indeling in afdelingen;
- de technologie binnen de organisatie;
- de huisvesting;
- de bedrijfscultuur;
- onderlinge conflicten;
- een gebrek aan bepaalde expertise.
Externe risicofactoren:
- demografische factoren;
- politiek-juridische factoren;
- economische factoren;
- sociaal-culturele factoren;
- technologische factoren;
- ecologische factoren.
Hoe kun je een risicoanalyse opstellen?
Een risicoanalyse opstellen doe je in een paar stappen:
- Bepaal wat het doel is waar je voor de opdrachtgever naartoe werkt. Denk aan: meer omzet realiseren, tijd besparen, meer zichtbaarheid creëren of de kwaliteit van een dienst verbeteren. Dat is mede-bepalend voor je risicoanalyse.
- Stel vast welke interne en/of externe factoren je gaat analyseren. Bepaal ook welke factoren de hoogste prioriteit hebben. Voor het achterhalen van de externe factoren kun je de DESTEP-analyse uitvoeren. Voor de interne risicofactoren is het 7S-model van McKinsey geschikt.
- Geef de risicofactoren een plek in een risicomatrix. Daarin geef je aan hoe groot de kans is dat een risico werkelijkheid wordt en hoe groot de gevolgen van het risico zijn. De risicomatrix ziet er ongeveer als volgt uit:
- Bepaal per risico de eventuele maatregelen. Kun je bijvoorbeeld een risico voorkomen, de schade ervan verminderen of er een verzekering voor afsluiten? Is het misschien een optie om te accepteren dat deze bedreiging er is, bijvoorbeeld omdat de kans op het risico klein is en de gevolgen ook niet enorm zijn?
Template risicoanalyse
Voor rapportage over de risicoanalyse gebruik je altijd min of meer dezelfde structuur. Gebruik je de analyse als onderdeel van je scriptie of van een rapport? Dus niet als rapport op zich? Ga dan na welke onderdelen overlappen met andere inhoud van de tekst.
Dubbele informatie kun je uiteraard schrappen in je risicoanalyse. Zo is een inleiding niet nodig als je die al in je scriptie zelf hebt staan. De aanbevelingen deel je vaak pas in het aanbevelingen-hoofdstuk van je scriptie. Is de risicoanalyse een onderdeel van het plan van aanpak? Dan hoef je nog geen aanbevelingen te schrijven.
Het standaard template voor een risicoanalyse ziet er ongeveer zo uit:
- Inleiding (1-2 paragrafen)
- Risicobeleid (1 paragraaf)
- Interne en externe risicofactoren (2 paragrafen)
- Maatregelen voor elk risico (1 paragraaf per maatregel)
- Conclusie en aanbevelingen (1 paragraaf)
Als je risicoanalyse een apart rapport vormt, los van je scriptie, dan is de rapportage over de risicoanalyse vaak iets langer.
Struggle jij met het schrijven van je scriptie?
Vind je het nog best lastig, een scriptie schrijven? Bekijk onze artikelen met praktische tips voor het schrijven van je scriptie of voor het gebruik van diverse modellen in je scriptie.
Bang voor taalfouten? Ook daar hebben wij iets voor. De AthenaCheck-editors kijken graag je scriptie voor je na op taal, structuur en/of rode draad. Zo weet je zeker dat je scriptie een helder verhaal is.