Als je een document van meer dan vier pagina’s schrijft, moet je bij de Leidraad voor Juridische Auteurs een literatuurlijst maken. Daarin zet je de volledige bronvermeldingen voor alle gebruikte bronnen waarnaar je de voetnoten verwijst. Denk aan publicaties in wetenschappelijke tijdschriften, boeken en online artikelen. Hoe ziet de literatuurlijst er bij de Juridische Leidraad uit? Hoe noteer je bronnen correct? We leggen het je, inclusief voorbeelden, uit.
Uitleg over de literatuurlijst bij de Juridische Leidraad
Juridische opleidingen hanteren de Leidraad voor Juridische Auteurs als stijl van bronvermelding. Hierbij bestaat de vermelding van gebruikte bronnen aan de ene kant uit voetnoten in de lopende tekst met een verkorte bronvermelding. Aan de andere kant neem je de volledige bronvermeldingen op in de literatuurlijst.
In de voetnoot zet je meestal alleen de naam van de auteur, de titel van de publicatie, het jaartal en eventueel de paginanummers. De vermelding in de literatuurlijst bevat alle relevante informatie over de gebruikte bronnen.De literatuurlijst zet je achteraan in je scriptie, net vóór de bijlagen.
Door op deze manier naar bronnen te verwijzen, voorkom je plagiaat. Je geeft duidelijk aan uit welke bronnen bepaalde informatie afkomstig is. Dat maakt het voor de lezer mogelijk om de informatie in je scriptie of essay waar nodig te controleren.
Welke bronnen moeten in de literatuurlijst staan?
Niet alle bronnen hoef je op te nemen in de literatuurlijst. Je vermeldt in de literatuurlijst wel de boeken, wetenschappelijke artikelen of online bronnen waarnaar je verwijst. Je neemt in de literatuurlijst geen bronvermeldingen op voor wet- en regelgeving en jurisprudentie.
Hoe zien bronvermeldingen in de literatuurlijst eruit?
Het format voor bronvermeldingen in de literatuurlijst verschilt per type bron bij de Leidraad voor Juridische Auteurs. Wel zijn er een paar algemene regels:
- Je gebruikt enkel de voorletters en achternaam van auteurs, geen voornamen. Zet punten (zonder spaties) tussen de voorletters.
- Zet bij twee of drie auteurs een &-teken tussen de laatste twee auteurs.
- Noem bij vier of meer auteurs alleen de naam van de eerste auteur en zet daarachter ‘e.a.’. Dat staat voor ‘en anderen’.
- Zet een punt tussen de titel en subtitel van de bron (als er een subtitel is).
- Noteer een komma na de titel of (als die er is) na de subtitel.
- Vermeld de titel zoals die op het titelblad van de publicatie staat.
- Let op het hoofdlettergebruik. Gebruik alleen een hoofdletter aan het begin van de titel en voor eigennamen. Ook als op het titelblad elk woord met een hoofdletter begint, zoals vaak bij Engelse bronnen het geval is, gebruik je alleen een hoofdletter aan het begin of bij eigennamen (zoals namen van landen, mensen of organisaties).
- Zet de bronnen altijd op algemene volgorde in de literatuurlijst. Sorteer daarbij op het eerste element van de verkorte, dikgedrukte verwijzing. Dat is meestal de auteursnaam en soms (als de auteur onbekend is) de titel.
Bekijk verder onze artikelen over verwijzingen naar verschillende typen bronnen. Daarin leggen we uit wat het precieze format is voor ieder type bron. Zo maak je bij verwijzingen naar boeken de titel cursief, terwijl je bij webpagina’s de titel tussen enkele aanhalingstekens zet.
Je vindt de diverse formats in deze artikelen:
- verwijzingen naar boeken;
- verwijzingen naar tijdschriftartikelen;
- verwijzingen naar internetbronnen;
- verwijzingen naar wetten en regelingen;
- verwijzingen naar jurisprudentie;
- verwijzingen naar parlementaire stukken.
Voorbeelden bronvermelding Juridische Leidraad
Deze voorbeelden laten zien hoe een bronvermelding in de literatuurlijst eruitziet volgens de Juridische Leidraad.
Voorbeeld bronvermelding boek
Laan 2019
V.I. Laan, Privacyrecht, Den Haag: Boom Juridische Uitgevers 2019.
Voorbeeld bronvermelding wetenschappelijk artikel
Verstijlen & Van Oers 2022
F.M.J. Verstijlen, & M.H.M. van Oers, ‘Kwalificatie van schulden in faillissement en fiscus’,
Weekblad voor Fiscaal Recht 2022/7419, p. 250-260.
Voorbeeld online publicatie
Goedgebuure 2023
J. Goedgebuure, ‘Amsterdam doet zich transparant voor, maar dat valt tegen’: privacywet AVG na 5 jaar nog niet goed nageleefd, Het Parool (online, bijgewerkt 25 mei 2023).
Let op: de enkele aanhalingstekens in dit bronvoorbeeld zijn onderdeel van de titel van het artikel in Het Parool. Die horen dus niet bij het format voor bronvermelding.
Jouw literatuurlijst laten nakijken?
Hoe goed je de regels ook kent, het blijft lastig om iedere bron volledig en correct te vermelden in de literatuurlijst. Wil je zeker weten dat je voor iedere bron de juiste bronverwijzing gebruikt in de literatuurlijst? Laat onze ervaren editors een bronnencheck voor je doen. Zij zorgen ervoor dat iedere bron goed vermeld staat. Een bronnencheck kan al vanaf € 2 per bron!