Welke soorten interviews zijn er?

En welke past bij jouw scriptie?

Je bent eruit: voor jouw scriptie zijn interviews een geschikte onderzoeksmethode. Maar dan komt de volgende vraag op: voor welk type interview kies je? Organiseer je een focusgroep met meerdere mensen bij elkaar? Kies je voor een gestructureerd of semi-gestructureerd interview? Of is een andere interviewvorm meer passend? Deze uitleg over soorten interviews helpt je om een keuze te maken.

Gestructureerd interview

Het eerste soort interviews is een gestructureerd interview. Dit houdt in dat je een vast interviewschema opvolgt tijdens het gesprek. Je hebt de vragen en de vraagvolgorde van tevoren bepaald en wijkt daar niet van af.

Deze strikte vorm van interviewen kan handig zijn als je de gehele steekproef zoveel mogelijk op dezelfde manier wilt interviewen. Daarmee vergroot je de betrouwbaarheid en validiteit. De resultaten zijn dan niet beïnvloed door de manier van vragen stellen; iedereen kreeg immers dezelfde vragen.

Gestructureerde interviews komen vaak voor bij kwantitatief onderzoek. In dit onderzoek zie je meestal gesloten vragen. Door iedere deelnemer op exact dezelfde manier te interviewen, kun je de antwoorden samenvoegen en statistisch analyseren. Ook voor kwalitatief onderzoek kan deze interviewvorm soms geschikt zijn. Het is alleen geen passende interviewmethode als je de diepte in wil gaan over een bepaald onderwerp.

Semi-gestructureerd interview (diepte-interview)

Bij een semi-gestructureerd interview heb je meer vrijheid bij het afnemen van het interview. Je hebt wel in grote lijnen een schema gemaakt voor het interview. Daarin staat bijvoorbeeld wat voor vragen je ongeveer wilt stellen. Tijdens het interview behoud je de ruimte om daarvan af te wijken, om door te vragen of om uitleg te vragen.

Een semi-gestructureerd interview wordt ook wel een diepte-interview genoemd. Het is namelijk een goede interviewsoort om gedetailleerde informatie te verzamelen. Dat maakt het een passend type interview voor kwalitatief onderzoek.

Ongestructureerd interview

Een iets andere vorm van een diepte-interview is een ongestructureerd interview. Je hebt daarbij helemaal geen vragen opgesteld. In plaats daarvan heb je alleen een topiclijst bij de hand. Daarop staan de onderwerpen die je in elk geval aan bod wilt laten komen in het gesprek. Je bepaalt de vragen pas tijdens het gesprek, aan de hand van wat de ander vertelt.

Dit soort interview geeft je veel vrijheid om in te haken op interessante dingen. Het nadeel ervan is wel dat je veel moet improviseren. Enige ervaring met interviewen is daarom wel handig voordat je dit soort interviews gaat afnemen.

Focusgroep

Een focusgroep zit iets anders in elkaar dan de andere soorten interviews. Een focusgroep houdt in dat een groep mensen (vaak acht tot tien personen) met elkaar in gesprek gaat over een specifiek onderwerp. Als onderzoeker stel jij algemene vragen en leid je de discussie. Je laat daarmee interactie tussen de deelnemers ontstaan. Uit de gesprekken tussen deelnemers komen vaak interessante inzichten voort.

Qua structuur heeft een focusgroep het meest weg van een semi-gestructureerd interview. Je hebt de vragen wel al helder, maar wacht verder vooral af wat er tijdens het gesprek ontstaat.

Groepsinterview

In plaats van een focusgroep kun je ook een groepsinterview organiseren. Dit gaat wat anders in zijn werk. De focusgroep is erop gericht dat mensen met elkaar spreken over één onderwerp. Bij een groepsinterview is de interactie tussen deelnemers minder van belang. Je stelt vragen aan de groep in zijn geheel en wacht af wie antwoord. Ook komen er bij een groepsinterview meestal meerdere onderwerpen aan bod.

Welk soort interview past bij mijn onderzoek?

In de praktijk komen van deze verschillende soorten interviews semi-gestructureerde interviews het meest voor. Het is prettig dat je nog ruimte hebt om in te spelen wat de persoon vertelt. Tegelijkertijd heb je de houvast van een vragenlijst. Dat je kunt doorvragen, helpt je om meer over het onderzoeksonderwerp te weten te komen.

In sommige typen onderzoek is een gestructureerd interview handig. Dat geldt met name voor kwantitatief onderzoek waarin het heel belangrijk is dat elke deelnemer op precies dezelfde manier geïnterviewd wordt. Bij een semi-gestructureerd of ongestructureerd interview zijn de betrouwbaarheid en validiteit lager dan bij een gestructureerd interview.

Tips voor goede interviewvragen?

Een succesvol interview valt of staat bij goede interviewvragen. Daarom geven we je graag tips voor waar interviewvragen aan moeten voldoen. Bekijk ook ons stappenplan interviews afnemen. Dat helpt je om de interviews in goede banen te leiden. Van de instructies aan het begin tot aan de afronding van het gesprek.