Bereik (range)

Wat houdt deze spreidingsmaat in en hoe bereken je het?

Het bereik (“range” in het Engels) is één van de spreidingsmaten die je kunt gebruiken voor statistische beschrijvingen van je data. Het bereik is het verschil tussen de hoogst en de laagst gemeten waarde in je data. Waarvoor gebruik je het bereik precies en hoe bereken je het? We geven je graag de formule en een korte uitleg.

Wat is het bereik?

Het bereik gebruik je om jouw data te beschrijven. Het is een statistische maat waarmee je aangeeft wat de spreiding is binnen de gemeten data. Je kijkt daarbij specifiek naar de hoogste en laagste waarde binnen je data en berekent het verschil daartussen.

Hoe groter het bereik is, hoe meer de hoogste en laagste waarde van elkaar verschillen en hoe meer spreiding er dus is binnen de resultaten.


 

Hoe bereken je het bereik?

De berekening van het bereik is vrij eenvoudig. Eerst zet je alle gemeten waarden op een rij en orden je die van hoog naar laag. Daarna trek je de laagste waarde binnen je data af van de hoogste waarde.

De formule is dus als volgt:

Bereik = hoogste waarde - laagste waarde

Waarvoor gebruik je het bereik?

Met het bereik bereken je de mate van spreiding binnen je data. Het is alleen niet altijd een geschikte spreidingsmaat. Je gebruikt het bereik alleen als spreidingsmaat wanneer er geen extreme waarden zijn binnen je dataset.

Vaak gebruik je het bereik in combinatie met een centrummaat (zoals het gemiddelde). Door de combinatie van die twee maten krijg je een beter begrip van de gemeten waarden.

Als er binnen je dataset flinke uitschieters zijn, is het bereik geen goede manier om de spreiding van je data te meten. Stel: je wilt de variatie in leeftijden binnen je steekproef laten zien. De meeste mensen uit je steekproef zijn 25 tot 45 jaar, maar er zijn twee mensen van 85 jaar oud. Dan zou je een heel groot bereik (85 - 25 = 60) hebben, terwijl de leeftijden over het algemeen dicht bij elkaar liggen. In dit geval kun je beter een andere spreidingsmaat gebruiken, zoals de standaarddeviatie of de interkwartielafstand.

Meer lezen over spreidingsmaten?

Het bereik is één van de spreidingsmaten die je kunt gebruiken om de spreiding binnen je dataset te berekenen. Op onze site geven we ook een toelichting over de verschillende andere spreidingsmaten. Lees bijvoorbeeld meer over deze maten:

Als het bereik geen passende spreidingsmaat is, kun je één van die andere maten gebruiken.