Welke universiteit kies jij?

Zo kun je die keuze maken!

Je hebt inmiddels een beeld bij de studie die je wilt volgen. Hoera! Stap 1 is gezet. Dan komt de volgende lastige keuze: op welke universiteit ga je studeren? De keuze voor een Nederlandse universiteit kan lastig zijn, zeker omdat een studie op elke universiteit anders in elkaar zit. Wat zijn de beste universiteiten van Nederland? Hoe kies je een universiteit die past bij jou? Dit zijn de 5 belangrijkste punten om op te letten.

Waarom is een universiteit kiezen zo belangrijk?

Veel studiekiezers breken vooral hun hoofd over het maken van een studiekeuze. Wordt het psychologie, rechten of toch taalwetenschap? Minstens zo belangrijk is de keuze voor een universiteit. Elke universiteit biedt dezelfde studie op een andere manier aan. Zo kan de studie op de ene universiteit kleinschaliger zijn dan op de ene universiteit. Terwijl bijvoorbeeld de ene universiteit de focus legt op cognitieve psychologie bij de studie psychologie, focust een andere universiteit meer op arbeidspsychologie.

Welke universiteit je kiest, is bepalend voor je vakkenpakket, voor de sfeer bij de opleiding en ook voor de stad waar je gaat wonen. Je kunt kiezen voor een universiteit die goed bereikbaar is vanaf je ouderlijk huis, maar je kunt ook bewust kiezen voor een stad die verder weg ligt en dus op kamers gaan wonen. Dat zijn allemaal belangrijke dingen om over na te denken.

Welke universiteiten zijn er in Nederland?

Ten eerste is het goed om te weten welke universiteiten er precies zijn in Nederland. Houd wel in je achterhoofd dat niet elke universiteit jouw studie zal aanbieden. Zo is de Technische Universiteit in Delft gespecialiseerd in technische opleidingen. Hier kun je dus geen studie als rechten of taalwetenschap volgen.

Dit zijn de universiteiten waaraan je in Nederland kunt studeren:

 • Eindhoven University of Technology
 • Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Maastricht University
 • Nyenrode Business Universiteit
 • Radboud Universiteit Nijmegen
 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Technische Universiteit Delft
 • Tilburg University
 • Universiteit Leiden
 • University of Twente
 • Universiteit Utrecht
 • Universiteit van Amsterdam
 • Vrije Universiteit Amsterdam
 • Wageningen University

Naast een universitaire studie kun je ook kiezen voor een hbo-opleiding. Hbo-studies zijn meer praktijkgericht en leiden je vaak op tot een specifiek beroep. Dat is een andere manier van leren, wat soms beter bij jou of bij je toekomstplannen kan passen dan een universitaire studie. Lees ook ons tips voor je studiekeuze om te ontdekken wat de belangrijkste verschillen tussen een hbo-studie en een universitaire studie zijn. Zo kun je hier zelf een goede keuze tussen maken.

Waar moet je op letten als je een universiteit kiest?

Als je nog twijfelt aan welke universiteit je wilt studeren, dan zijn dit belangrijke punten om naar te kijken.

1. Wat zijn de toelatingseisen?

Soms hebben verschillende universiteiten andere toelatingseisen voor dezelfde opleiding. Dat zie je bijvoorbeeld bij studies waarvoor een numerus fixus (decentrale selectie) geldt, zoals psychologie of geneeskunde. De decentrale selectie verloopt dan op verschillende universiteiten anders. 

Ook kan het zijn dat de ene universiteit minder eisen heeft voor de toelating dan een andere universiteit. Zo zie je bij bepaalde opleidingen dat de ene universiteit wel een toelatingstoets heeft en de andere niet. Ook tellen bij de ene universiteit soms wel je schoolcijfers of je werk- of vrijwilligerservaring mee, terwijl andere universiteiten daar niet naar kijken.

Als jij niet aan bepaalde toelatingseisen van een universiteit voldoet, kan dit een reden zijn om voor een specifieke universiteit te kiezen.

2. Hoe goed staat de universiteit aangeschreven?

Over het algemeen staan Nederlandse universiteiten op internationaal niveau goed aangeschreven. De universiteiten in Nederland behoren tot de beste 2% van alle universiteiten ter wereld.

De ene Nederlandse universiteit staat op een iets hogere plek dan de andere in de Times Higher Education World University Rankings. Op dit moment staan de volgende universiteiten in de top 100 (met de positie in 2023 erachter vermeld):

 • Wageningen University (59e plek);
 • Universiteit van Amsterdam (60e plek);
 • Universiteit Utrecht (66e plek);
 • Technische Universiteit Delft (70e plek);
 • Rijksuniversiteit Groningen (75e plek);
 • Universiteit Leiden (77e plek);
 • Erasmus Universiteit Rotterdam (80e plek).

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat elke Nederlandse universiteit goed onderwijs aanbiedt. We adviseren om vooral te kijken welke universiteit specifiek voor jouw studie goed aangeschreven staat. Dit kun je terugvinden in de Keuzegids. Daarin staat welke universiteit voor elke studie het beste is beoordeeld volgens een aantal criteria.

3. Waar bevindt de universiteit zich?

We kunnen er niet omheen: ook locatie speelt mogelijk een rol. Wil je graag thuis blijven wonen? Dan wil je waarschijnlijk studeren aan een universiteit bij jou in de buurt. Vind je het geen probleem (of zelfs heel leuk) om op kamers te gaan? Dan kun je ook verder van huis kijken en heb je automatisch meer opties.

Dat is niet het enige wat telt. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de stad waar je gaat studeren bij je past. Zo is Amsterdam een grote stad, terwijl een stad als Leiden of Groningen meer gemoedelijk is. In Amsterdam zit je midden in de Randstad. Studeer je in Maastricht? Dan is de sfeer weer heel anders.

Ga vooral eens kijken in de steden die je op het oog hebt. Dat is de beste manier om van de sfeer te proeven. Vooral als je niet uit de omgeving komt en daarnaartoe moet verhuizen, is het belangrijk dat je je thuis voelt in de stad waar je gaat studeren.

4. Welke faciliteiten biedt de universiteit?

Je kunt ook kijken naar de extra faciliteiten die de universiteit of de studie aan die universiteit biedt. Denk aan studentenverenigingen in de stad, een campus, een studievereniging vanuit de studie zelf of mogelijkheden om te sporten of onderzoeksplekken op de universiteit. Ook die zaken kun je meenemen in je beslissing.

Verder vinden sommige studenten het fijn als alle faculteiten zich op één campus bevinden. Je hoeft dan niet veel heen en weer te reizen en hebt dan meer contact met studenten van andere studies. Andere studenten vinden het juist leuk als de gebouwen verdeeld zijn over de stad. Je ziet dan meer van de stad op een gemiddelde studiedag.

5. Hoe groot is de studie op jouw universiteit?

Dezelfde studie kan op de ene universiteit veel grootschaliger zijn dan op de andere universiteit. Zo telt de studie Geneeskunde op de ene universiteit meer studenten dan op een andere universiteit. Ook dat kan een reden zijn om voor een specifieke universiteit te kiezen. Sommige mensen vinden het fijn als een opleiding niet te groot is. Andere mensen vinden het massale karakter juist leuk. 

Kijk ook zeker of de universiteit veel werkgroepen aanbiedt voor jouw studie of dat er voornamelijk hoorcolleges zijn. Ook dat verschilt per universiteit. Als je persoonlijk contact fijn vindt, is ook dat iets wat je kunt meenemen in je keuze.

Dus: hoe weet je welke universiteit bij je past?

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat de universiteit jouw studie daadwerkelijk aanbiedt. Kijk verder goed in welke stad je het liefst wilt studeren, hoe goed jouw studie aan een universiteit staat aangeschreven en wat deze universiteit specifiek te bieden heeft (voor jouw studie en in het algemeen).

Het kan helpen om in de Keuzegids meerdere universiteiten te vergelijken voor dezelfde studie. Zo kun je zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn.

Ga verder vooral naar open dagen om de sfeer te proeven. Op papier kan een studieomschrijving er nog zo goed uitzien. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je je thuis voelt op de universiteit en dat de sfeer bij je past.

Meer lezen voor het begin van je studie?

We helpen je graag bij het maken van je studiekeuze én bij alles wat daarbij komt kijken. Lees bijvoorbeeld ook ons uitgebreide artikel over studiefinanciering en onze tips voor werken naast je studie. Daarnaast hebben we een complete gids geschreven over beginnen met studeren. Doe er je voordeel mee en vergeet daarna vooral niet te genieten van je studie- én universiteitskeuze!