Zet de puntjes op de ‘i’ met onze taalregels en schrijftips voor je scriptie

Twijfel je of je scriptie foutloos geschreven is? Weet je niet zeker of je een bepaald werkwoord met een ‘d’ of een ‘t’ schrijft? Zoek je algemene schrijftips die jou helpen om je onderzoek goed op papier te zetten? Wij helpen je op weg om dit goed aan te pakken en veelgemaakte fouten te voorkomen. Hieronder vind je al onze artikelen over taalregels en schrijftips. Klik op de links voor gedetailleerde uitleg.

Wil je er zeker van zijn dat jouw scriptie vrij is van taalfouten, verhaspelingen of ongemerkte tikfouten? Laat je scriptie nakijken door een van onze ervaren editors. Wij helpen je graag om de puntjes op de ‘i’ te zetten. 

Spelling: veelgemaakte fouten

Voorkom veelgemaakte spelfouten in je scriptie met dit handige overzicht. De belangrijkste aandachtspunten op een rij:

 • Check je scriptie op d/t-fouten.
 • Zorg ervoor dat je samenstellingen aan elkaar schrijft. Zo is het ‘literatuuronderzoek’ en niet ‘literatuur onderzoek’, en ‘gebruikgemaakt’ in plaats van ‘gebruik gemaakt’.
 • Trap niet in de valkuil van veelvoorkomende verhaspelingen. Het moet bijvoorbeeld zijn ‘beseffen’ of ‘zich realiseren’, niet ‘zich beseffen’.
 • Kijk na waar je wel of geen hoofdletter moet gebruiken. Correct is ‘hbo-scriptie’, niet ‘HBO-scriptie’.
 • Gebruik geen “verboden woorden” in je scriptie, zoals ‘ik’ en ‘je’ (behalve in het voorwoord en nawoord) of ‘natuurlijk’.
 • Let op dat ‘welke’ geen betrekkelijk voornaamwoord is. ‘Het onderzoek welke…’ moet zijn ‘het onderzoek dat…’.
 • Gebruik woorden als ‘bijvoorbeeld’ en ‘omdat’ niet als eerste woord in een zin, maar alleen ergens in een zin. 

 • Kijk na wanneer je cijfers wel en niet moet uitschrijven. Zo schrijf je cijfers als ‘15’ in de lopende tekst niet uit.

Bekijk verder ons overzicht van veelgemaakte spelfouten, zoals “teveel” in plaats van “te veel” of “na aanleiding van” in plaats van “naar aanleiding van”. Daarmee én met wat hulp van Taaladvies.net kun je woorden die veel mensen fout schrijven wél goed schrijven. 


 

Veelvoorkomende grammaticafouten

Vermijd ook de fouten op het gebied van grammatica die veel Nederlanders maken. Dit handige overzicht helpt je daarbij.

Een paar grammaticatips:

 • Check het gebruikte lidwoord op Welklidwoord.nl als je twijfelt of je goed zit.
 • Kijk na of een woord mannelijk of vrouwelijk is en of je er dus naar verwijst met ‘zijn’ of ‘haar’.
 • Zorg ervoor dat je de juiste verwijswoorden (‘die’, ‘dat’, ‘daardoor’, etc.) gebruikt.
 • Let op dat je in elk hoofdstuk de correcte werkwoordstijden hanteert.
 • Gebruik ‘hen’ en ‘hun’ op de juiste manier.
 • Kijk goed of je te maken hebt met enkelvoud of meervoud in zinnen als ‘De groep onderzoekers deed…’ (‘de groep onderzoekers’ is enkelvoud).

Correct gebruik van interpunctie

Gebruik de dubbele punt, puntkomma en komma op de juiste manier in je scriptie. In de praktijk worden die drie nog vaak door elkaar gebruikt. Lees in ons artikel over interpunctie tips voor het correct gebruik van leestekens.

Passend woordgebruik

Het is belangrijk dat je scriptie formeel en onpersoonlijk is geschreven. Wees concreet in je bewoordingen. Maak daarbij gebruik van de academische schrijfstijl. Die is anders dan hoe je bijvoorbeeld schrijft in e-mails.

Bekijk onze tips voor woordgebruik passend bij academisch schrijven. Hier lees je welke woorden je wel en welke je beter niet kunt gebruiken.

Samenhang met verbindings- en verwijswoorden

Je scriptie leest prettig als je zorgt voor samenhang in je scriptie. Die samenhang creëer je met verbindingswoorden en verwijswoorden. Hiervoor gebruik je verbindingswoorden en verwijswoorden. Bekijk ons overzicht met verbindingswoorden en verwijswoorden en hun verschillende functies. Dan weet je zeker dat je zinsverbanden helder zijn.

Opsplitsing in paragrafen en alinea’s

Zorg ervoor dat je scriptie niet alleen een heldere hoofdstukindeling heeft, maar ook een logische opbouw in de vorm van paragrafen en alinea’s. Lees onze tips voor een logische indeling in paragrafen en alinea’s.

Schrijftips voor Engelstalige scripties

Schrijf je je scriptie in het Engels? Ook dan geven we je graag praktische tips voor het schrijven. Bekijk onze schrijftips voor academisch Engels en ons overzicht met veelgemaakte fouten in het Engels. Dan hoef je die fouten zelf niet meer te maken.