Op dit moment geldt voor de meeste onderwijsinstellingen de APA 7e editie. Ben jij nog op zoek naar de richtlijnen van de 6e editie van APA? Dan zit je hier goed. In dit artikel bespreken we hoe het in de 6e APA-editie precies zit met de plaats van de bronvermelding. Op welke plekken in de tekst moet je de bron vermelden en hoe maak je de bronvermelding correct op?
Twee typen bronvermelding
Zowel in de 6e als 7e editie van APA-stijl moet je op twee plekken in je scriptie of essay een gebruikte bron vermelden:
- Je neemt een verwijzing in de lopende tekst op, direct voor of nadat je de informatie uit de bron aanhaalt.
- Je vermeldt de bron in de literatuurlijst aan het eind van je scriptie.
Het is belangrijk dat je beide vormen van bronvermelding goed toepast. Daarmee voorkom je plagiaat en maak je het (in theorie) mogelijk dat anderen controleren of jij bronnen correct citeert.
Bronvermelding in de tekst
Elke keer dat je informatie uit een bron parafraseert of citeert, moet je bij die bron een bronvermelding zetten. Dit is een verkorte bronvermelding. Je neemt alleen de achternaam van de auteurs en het jaartal van publicatie op. Gaat het om een citaat? Dan moet je ook het paginanummer vermelden waar je het citaat vandaan hebt gehaald.
Een bronvermelding in de tekst ziet er in de 6e editie van APA bijvoorbeeld zo uit:
- Eerder onderzoek heeft laten zien dat… (Lennink, 2015).
- De definitie van Alzheimer is als volgt: “[hier een citaat]” (Berten, 2020, p. 15).
- Pieters kwam in 2019 tot de ontdekking dat…
- Willems (2021) heeft daarover een andere mening en stelt dat…
Verwijs je naar twee of meer auteurs? Dan zet je een &-teken tussen twee auteurs als het gaat om een vermelding van de bron tussen haken. Staat de verwijzing in de lopende tekst, dan gebruik je het woord “en” tussen de auteurs.
Bij drie tot vijf auteurs zet je een komma tussen de eerste paar auteurs en een komma en &-teken tussen de één-na-laatste en laatste auteur. Verwijs je later opnieuw naar de bron, dan mag je van de bronvermelding maken “[naam auteur 1] et al.” (gevolgd door het jaartal en eventueel een paginanummer).
Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:
- Hier is eerder onderzoek naar gedaan door De Jong, Vrient en Wessels (2018).
- Uit onderzoek blijkt dat… (Aarts, Berendsen, & Franks, 2003).
- Uit een uitgebreid meta-onderzoek komt naar voren dat… (Janzen, Witser, Van Willigen & Van Elzen, 2014). [...] Uit hetzelfde onderzoek van Janzen et al. (2014) blijkt ook dat…
Bij zes of meer auteurs gebruik je in de APA 6e editie altijd alleen de naam van de eerste auteur, gevolgd door “et al.” Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
Een klik tussen de psychotherapeut en de cliënt is essentieel voor het slagen van de behandeling, zo blijkt uit recent onderzoek (Van Kooten et al., 2022).
Heb je informatie aan meer dan één bron ontleend? Dan zet je de auteurs van de verschillende bronnen op alfabetische volgorde achter elkaar in één vermelding tussen haakjes. Onderscheid de bronnen van elkaar met een puntkomma. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:
Er is al veelvuldig onderzoek gedaan naar de relatie tussen obesitas en het aantal minuten dat mensen bewegen op een dag (Nieuwdijk et al., 2019; Van Langenhuizen, De Wit, Bakker, & Dam, 2015; Van Straaten, Hopman, Meijer, Rosmalen, & Linden, 2018).
Bronvermelding in de literatuurlijst
De bronvermelding in de literatuurlijst is bij APA in de 6e editie grotendeels gelijk aan die bij de 7e editie. De 7e editie is in een paar opzichten gewijzigd ten opzichte van de 6e editie.
De belangrijkste veranderingen zijn als volgt:
- Je hoeft in de APA 7e editie bij boeken de plaats van de uitgever niet meer toe te voegen.
- 7e editie: Scherder, E. (2020). Ouder worden, jong blijven. Athenaeum.
- 6e editie: Scherder, E. (2020). Ouder worden, jong blijven. Amsterdam, Nederland: Athenaeum.
- Bij de 7e editie moet je de namen tot wel 20 auteurs uitschrijven in de literatuurlijst. In APA 6e editie ligt dat anders. In APA 6 zet je altijd maximaal zeven namen neer van auteurs. Het gaat dan om de namen van de eerste zes auteurs en van de laatste auteur. Een bronvermelding van meerdere auteurs ziet er dus in APA 7 en 6 zo uit:
- 7e editie: Vermoor, P.A., Weurts, L.E., Linden, P.K., Karelsen, K., Bakkers, B.E.W., De Vries, E.S., Van Straaten, S.L., Bruggen, W., Iddink, I.L., Tuinen, S.A., Aartsman, V.N., Jikkema, O.D., Van Dijken, W.A., Ysema, Q., Schasfoort, O.N., Noorden, S.V., Van Herken, M.N., Prins, V.L., Edijk, R.I.V., (...) ‘t Veld, J.W. (2019). …
- 6e editie: Vermoor, P.A., Weurts, L.E., Linden, P.K., Karelsen, K., Bakkers, B.E.W., De Vries, E.S., (...) ‘t Veld, J.W. (2019). …
- In de 6e editie voeg je het label “doi:” toe en zet je daarachter het DOI-nummer. Dat doe je bij de 7e editie anders. Nu voeg je de hele URL van de DOI toe en hoef je het label “doi:” er niet meer voor te zetten. Hanteer jij de 6e editie van APA? Dan moet je het dus nog op de oude manier opmaken met “doi:” gevolgd door het DOI-nummer.
Eenvoudig de juiste bronvermelding opnemen?
Een bron correct vermelden is niet altijd kinderspel. Of nou ja, dat kan het wel zijn! Wij maken het je graag makkelijker met onze gratis APA-generator. Daarmee kun je voor elke bron direct de juiste bronvermelding aanmaken. Zo loop je minder kans dat hier per ongeluk fouten in komen.