Je schrijft je scriptie omdat er sprake is van een bepaald “probleem”. Hoe dat probleem precies in elkaar zit, formuleer je in de probleemanalyse. Daarin geef je een schets van wat het probleem inhoudt, wie er last van heeft en waar en wanneer het probleem zich afspeelt. Hoe ziet een goede probleemanalyse voor je scriptie er precies uit? We laten het je zien aan de hand van een voorbeeld van een probleemanalyse.
Korte uitleg probleemanalyse
In ons artikel over de probleemanalyse leggen we uitgebreid uit wat een probleemanalyse is. Dit is een uitgebreide samenvatting van het probleem dat je gaat onderzoeken. Meestal is de probleemanalyse niet een paragraaf die letterlijk in je scriptie terugkomt, maar eerder een schets van het probleem die jou als onderzoeker sturing geeft tijdens het onderzoek. Soms geef je de probleemanalyse ook een plek in je plan van aanpak of onderzoeksplan.
Uiteindelijk vormt de probleemanalyse de basis voor onder meer de aanleiding, doelstelling en probleemstelling die je beschrijft in je scriptie. Ook vertel je in de inleiding vaak iets over de aanleiding en relevantie van het onderzoek, waarbij de probleemanalyse dus het uitgangspunt is. Verder formuleer je aan de hand van alle informatie uit de probleemanalyse de onderzoeksvragen. Hoe maak ik een goede probleemanalyse?
Een goede probleemanalyse moet in elk geval aan deze criteria voldoen:
-
Je beschrijft de aanleiding voor je scriptieonderzoek.
-
Je gaat in op de context van het probleem.
-
Je schetst de achtergrond van jouw scriptieonderwerp.
-
Je bakent het scriptieonderwerp af.
-
Je beschrijft de relevantie van het probleem dat je onderzoekt.
-
Je gaat (bij praktijkgerichte scripties) in op oplossingen die al zijn geprobeerd voor het probleem.
Statistieken of cijfers kunnen helpen om de ernst van het probleem concreet te maken. Daarom zie je vaak cijfers terugkomen in een probleemanalyse.
Overigens wordt met “probleem” niet altijd daadwerkelijk een problematische situatie bedoeld. Het “probleem” kan ook zijn dat er bijvoorbeeld weinig onderzoek is gedaan naar een bepaald onderwerp.
Gebruik het visgraatmodel
Voor het maken van een probleemanalyse kun je eventueel gebruikmaken van het visgraatmodel. Het idee daarvan is dat je de verschillende oorzaken verbindt met het probleem. Je categoriseert de mogelijke oorzaken in categorieën als machines, mensen, methodes, materialen, milieu en management.
In plaats van het visgraatmodel kun je ook een andere indeling gebruiken, zoals het 7S-model.
Voorbeeld probleemanalyse
Een voorbeeld van een probleemanalyse vind je hieronder. Het gaat in dit voorbeeld om een praktijkvraagstuk.
Beschrijving van de aanleiding:
Babyparadijs, een webshop in babyproducten, wil inzicht krijgen in manieren om meer grootouders naar hun website te trekken. Uit de websitestatistieken van Google Analytics blijkt dat de webshop op dit moment vooral een publiek van 25- tot 35-jarigen aantrekt. Van alle bezoekers valt 65% in die leeftijdscategorie. Mensen boven de 55 jaar (mogelijk opa’s en oma’s van baby’s) weten de webshop wel te vinden. Zo’n 25% van de bezoekers valt in die categorie. Bezoekers uit die leeftijdscategorie plaatsen alleen bijna nooit een bestelling. Slechts 5% van de bestellingen wordt geplaatst door mensen die ouder zijn dan 55 jaar. De webshop krijgt een belangrijke doelgroep dus vaak niet zover om een bestelling te plaatsen.
Beschrijving achtergrondinformatie:
Uit onderzoek van Prénatal onder grootouders blijkt dat zij meestal cadeaus voor hun pasgeboren kleinkind in een fysieke winkel kopen. Veel grootouders staan wel open voor online cadeaus kopen, zo blijkt uit een scriptieonderzoek van student Y in 2022. De ondervraagde grootouders geven alleen aan dat ze moeite hebben om het juiste cadeau te vinden in grote webshops. Ze hebben behoefte aan één duidelijke categorie met leuke cadeau-opties. Verder blijkt uit onderzoek van onderzoeker Z dat 55+ers zich vaak storen aan de onduidelijke categorisering van webshops. Zij kunnen dan niet vinden wat ze zoeken.
Beschrijving afbakening
Dit onderzoek richt zich op het oordeel van bezoekers van 55+ over de gebruiksvriendelijkheid van de website van Babyparadijs. Daarbij ligt de focus specifiek op de categorisering van de producten. Er wordt niet naar andere aspecten van gebruiksvriendelijkheid gekeken.
Beschrijving relevantie
De uitkomsten geven duidelijkheid of een aanpassing van de webshopcategorieën het mogelijk maakt om meer 55+ers een bestelling via de webshop te laten plaatsen. Deze resultaten zijn relevant voor Babyparadijs om toe te passen, maar geven ook andere webshops inzicht in mogelijke manieren om hun gebruiksvriendelijkheid te verbeteren voor een doelgroep van 55+’ers.
Probleemstelling
Babyparadijs ontvangt op dit moment nauwelijks bestellingen van mensen boven de 55 jaar, terwijl dit wel een belangrijke doelgroep voor de webshop is.
Doelstelling
Het doel van het onderzoek is om te ontdekken in hoeverre een andere categorisering van een webshop helpt om meer 55+’ers op de website te houden en bestellingen te laten plaatsen, zodat Babyparadijs en andere webshops hun website gebruiksvriendelijker kunnen maken voor mensen in deze leeftijdscategorie.
Meer tips voor het schrijven van je inleiding?
Als je je probleemanalyse eenmaal hebt geschreven, kun je ook de probleemstelling formuleren. Daarna volgen de doelstelling en onderzoeksvragen. Lees ook ons artikel over het schrijven van je inleiding of bekijk hoe je een goede afbakening van je onderzoek beschrijft.
Vind je het fijn om je scriptie na het schrijven nog een keer te laten nakijken? De AthenaCheck-editors lopen je scriptie graag woord voor woord voor je na, van de titelpagina tot de bronvermelding en de bijlagen. Lees hoe dat precies werkt.