Essay-voorbeelden

3 voorbeelden van goede Nederlandse essays

Een essay schrijven doe je niet elke dag. Wel zo fijn dus om een essay-voorbeeld te hebben ter inspiratie. Dat geeft je een beter beeld bij hoe een essay er meestal uitziet. Om je op weg te helpen, laten we je een paar Nederlandse essay-voorbeelden zien. Ook geven we je enkele tips waarmee je zelf een sterk essay kunt schrijven.

Een essay schrijven? Let hierop!

Houd, voordat je de essay-voorbeelden hieronder bekijkt, in gedachte dat niet elk essay er hetzelfde uitziet. Er bestaan verschillende soorten essays. Zo is een betogend essay anders opgebouwd dan een verhalend essay. Ook is de schrijfstijl niet altijd gelijk. De ene docent wil dat je de richtlijnen voor academisch taalgebruik strikt opvolgt; bij de andere docent mag je informeler schrijven.

Het is dus verstandig om vooraf bij je docent te informeren naar de richtlijnen die jij moet opvolgen. Wellicht heeft je docent een voorbeeld van een essay, dat aansluit bij het vakgebied en onderwerp waarover je gaat schrijven.

Essay-voorbeelden in het Nederlands

Om je een beeld te geven bij hoe een essay eruit kan zien, vind je hieronder een aantal voorbeelden van Nederlandse essays. Deze voorbeeld-essays hebben ooit prijzen gewonnen. Houd er rekening mee dat de essays voor verschillende organisaties en opleidingen zijn geschreven. Wellicht moet je jouw essay anders insteken dan deze voorbeelden. Gebruik ze dus enkel ter inspiratie.

Titel: Grenzen, deuren en ogen open. Over het uitgestrekte Nederlandse literaire landschap

Auteur: Fien Veldman

Vakgebied: Nederlandse letterkunde

Titel: Rechtspraak om op te bouwen: een pleidooi voor toegankelijke en mensgerichte rechtspraak

Auteur: Megan Sturhoofd

Vakgebied: rechten

Titel: Marketing verandert. En jij? (zie pagina 20)

Auteur: Gijs Dellemijn

Vakgebied: communicatie & marketing

Waar moet een goed essay aan voldoen?

Dat verschilt per opleiding en per essay. Wel zijn er uiteraard een aantal richtlijnen die voor elk essay gelden. Zo is het volgende altijd belangrijk:

  • Introduceer het essay-onderwerp en het standpunt in de inleiding.
  • Vermeld de bronnen waarnaar je verwijst volgens de juiste referentiestijl. Dat doe je in voetnoten of in een literatuurlijst aan het eind van het essay.
  • Geef een onderbouwing bij de verschillende argumenten die je bespreekt.
  • Gebruik een professionele schrijfstijl. Vaak mag een essay iets informeler zijn dan een scriptie, als je taalgebruik maar wel professioneel is.
  • Eindig met een sterke conclusie waarin je het standpunt kort maar krachtig samenvat.

Lees ook onze tips voor het schrijven van een essay. Die helpen je om jouw essayopdracht tot een goed eind te brengen.

Je essay laten nakijken?

Twijfel je na het bekijken van de essay-voorbeelden of jouw essay helemaal in orde is? Laat dan je essay nakijken door de AthenaCheck-editors. Zij kunnen je essay controleren op taal, structuur en/of rode draad. Zo weet je zeker dat je tekst zowel taaltechnisch als qua argumentatie goed in elkaar zit.