Scriptie schrijven?

Met deze 7 tips pak je het goed aan!

Of je er nu naar uitkijkt of er als een berg tegenop ziet, het is zover: je gaat je scriptie schrijven. Een groot project waar je heel wat uren in steekt! Hoe pak je dat goed aan, een scriptie schrijven? En wat doe je als je vastloopt tijdens het proces? Met deze zeven praktische tips gaat je scriptie schrijven jou zeker goed af.

Scriptie schrijven vs. onderzoek doen

Voordat we je handige tips geven voor het schrijven van je scriptie, eerst een kleine kanttekening. Het maken van een scriptie bestaat uit twee onderdelen: het scriptie-onderzoek doen en je scriptie schrijven. Het laatste betekent dat je alle gevonden resultaten uit je literatuur- en/of veldonderzoek in een verslag samenbrengt. Daar gaat dus veel leeswerk en onderzoek aan vooraf.

Houd dat laatste in gedachten als je iemand hoort zeggen “Ik kon mijn scriptie schrijven in twee weken”. Waarschijnlijk is in het onderzoek zelf meer tijd gaan zitten. Al het werk in twee weken doen zouden wij je zeker niet aanraden ;)

1. Begin altijd met een plan

Starten met je scriptie begint met een goed plan van aanpak, waar je scriptiebegeleider een handtekening onder heeft gezet. In dit plan staat bijvoorbeeld kort beschreven wat je onderzoeksvraag en scriptieonderwerp zijn, en welke methode je gebruikt. Je scriptiebegeleider kan dan al feedback geven op je onderzoeksopzet om te voorkomen dat je dingen niet zo handig aanpakt.

2. Stel een planning op

Spreek met je scriptiebegeleider ook een haalbare planning af. Maak daarbij eventueel afspraken voor tussentijdse feedbackmomenten. Zo heb je een goede stok achter de deur om aan je scriptie te werken. Verder houd je op deze manier beter het overzicht over het hele project. Scheelt deadlinestress!

Want voor je scriptie schrijven geldt: het is makkelijker als je er een langere periode constant aan werkt dan als je jezelf last-minute dagenlang moet opsluiten.

3. Werk per hoofdstuk

Een scriptie is bijna altijd min of meer hetzelfde opgebouwd. Het verschil is alleen dat je insteek bij een scriptie schrijven voor het hbo vaak meer praktijkgericht is. Op de universiteit is je doel meer op de wetenschap gericht.

Wat je onderwerp ook is, je scriptie zal altijd ongeveer als volgt zijn opgebouwd:

Begin je met je scriptie schrijven? Zie elk hoofdstuk als een los project. Werk bijvoorbeeld eerst het volledige theoretisch kader uit, in een andere week je methode, en weer op een ander moment het resultatenhoofdstuk.

Natuurlijk kun je daarna nog eerdere teksten aanscherpen, maar vaak werkt het fijn om niet alles door elkaar te doen.

4. Bekijk een scriptie-schrijven-voorbeeld

Niet om te copy-pasten natuurlijk. Wel om een idee te krijgen bij hoe een scriptie er ongeveer uitziet. Op het internet kun je een goed scriptie-voorbeeld vinden. Kies bij voorkeur een voorbeeld uit jouw vakgebied. Of vraag je scriptiebegeleider om een eerdere scriptie.

Het wordt gemakkelijker om je scriptie te schrijven met een voorbeeld van een goede scriptie ernaast. Houd er wel rekening mee dat elk onderzoek anders is. Jouw onderzoek zal altijd wat afwijken van dat in de voorbeeld-scriptie.

5. Werk in tijdsblokken zonder afleiding

Je scriptie schrijven is misschien niet je grootste hobby. Snappen we! Je favoriete Netflix-serie kijken klinkt aantrekkelijker. Maar wil je echt gestructureerd aan je scriptie schrijven? Leer jezelf dan aan om in blokken te werken.

Werk steeds 30-45 minuten aaneengesloten aan je scriptie en zet in die tijd je internet of zelfs je hele telefoon uit. Na die 30-45 minuten neem je een korte pauze van ongeveer vijf minuten en na drie blokken en twee pauzes neem je een wat langere pauze.

Zo blijf je gefocust. Wist je namelijk dat één enkele blik op je mailbox je al meer dan een minuut uit je concentratie kan halen? Zonde!

6. Check regelmatig bij je scriptiebegeleider

Jij kunt wel denken dat je op de goede weg bent met je scriptie schrijven. Maar wat nu als het de verkeerde kant op gaat? Dan kun je het maar beter al snel ontdekken. Daarom is het slim om regelmatig je scriptiebegeleider een deel van je scriptie te laten lezen. Zo weet je zeker dat je de goede kant op gaat. En als het nodig is, kun je op tijd bijsturen.

7. Begin op tijd met je scriptie schrijven

Hoe graag je ook zou willen, een scriptie schrijven in 1 dag is niet haalbaar. In een scriptie gaat veel tijd voor onderzoek zitten. Ook moet je je onderzoeksmethode volledig uitdenken. Houd daarom rekening met minimaal zo’n drie tot zes maanden werk.

Of een scriptie schrijven in 2 maanden dan wel realistisch is? Soms wel. Als jij bereid bent om in die 2 maanden al je beschikbare tijd in je scriptie te steken, is er een kans dat het gaat lukken. Houd er wel rekening mee dat ook het onderzoek doen zelf tijd kost. Wil je een scriptie schrijven in 2 maanden, dan is het vooral een kwestie van een goede planning maken. En je daar ook aan houden.

Maar over het algemeen is ons advies: begin op tijd. Dat scheelt deadlinestress en is meestal beter voor de kwaliteit van je werk.

Psst, je scriptie schrijven doe je beter zelf!

We krijgen de vraag regelmatig “Kun je je scriptie ook laten schrijven?”. Tja, verboden is het niet. Maar als je onderwijsinstelling je erop betrapt, zou je wel eens geschorst kunnen worden. Dat wil je natuurlijk niet.

Bovendien weet je niet zeker of de kwaliteit van de scriptie goed is als iemand anders die geschreven heeft. En je loopt het risico dat jij door de mand valt als je inhoudelijke vragen straks niet kunt beantwoorden. Dat maakt het toch beter om zelf je scriptie te schrijven.

Je scriptie laten checken kan dan weer wel. Dat is gewoon toegestaan en helpt jou om blinde vlekken en taalmissers te voorkomen.

Vergeet niet de laatste taalcheck

Terwijl jij in flow je scriptie aan het schrijven bent, kan er altijd een foutje tussendoor glippen. Van d’s en t’s die niet goed staan tot zinnen die niet lekker lopen. Geen nood: onze editors halen ze er voor je uit. Zij doen graag een check van je scriptie op taal, structuur en inhoud. Zo kun jij je scriptie foutloos inleveren.

Benieuwd wat dat inhoudt, zo’n check? We vertellen je er graag meer over.

Andere studenten bekeken ook:

Vindt 100+ artikelen