Doelstelling van je scriptie formuleren

Zo doe je dat!

Je doet je scriptieonderzoek met een bepaald doel voor ogen. In de doelstelling beschrijf je met welk doel je het onderzoek uitvoert. Dit is vaak een korte paragraaf in de inleiding van je scriptie. Ook vertel je er in je onderzoeksplan kort iets over. De doelstelling vloeit voort uit de probleemstelling die je eerder hebt geschreven.

Wat is de doelstelling van je scriptie?

De doelstelling is een beschrijving van wat je met jouw onderzoek wilt bereiken. Hier vertel je kort iets over in de inleiding van je scriptie. Uit de beschrijving van je onderzoeksdoel blijkt wat jouw onderzoek nuttig maakt om uit te voeren. 
Houd er rekening mee dat je met jouw onderzoek niet het probleem zelf kunt oplossen. Dat is dan ook niet het doel. Wat wel een onderzoeksdoel kan zijn, is om inzicht te krijgen in de oorzaken of gevolgen van het probleem. Een eventuele opdrachtgever kan dan jouw inzichten gebruiken in een poging om het probleem te verhelpen.

Hoe bepaal je de doelstelling van je onderzoek?

Voor de formulering van je doelstelling ga je na wat jouw onderzoek kan bieden aan de opdrachtgever of wat jouw onderzoek kan aanvullen op bestaande literatuur. Dat verwoord je in de doelstelling. Soms is het bijvoorbeeld al zinvol om beter te begrijpen wat de oorzaak van het probleem is, als daar nog weinig over bekend is. 

Voor het opstellen van de doelstelling neem je de probleemstelling en probleemanalyse als startpunt. Soms word je gevraagd om de doelstelling SMART te formuleren. Dat betekent dat je onderzoeksdoel Specifiek, Meetbaar, Actueel, Relevant en Tijdgebonden moet zijn. Dit geldt vooral als je de scriptie voor een opdrachtgever schrijft. De SMART-methode helpt je om je onderzoeksdoel zo concreet mogelijk te maken.

Waar moet een goede doelstelling aan voldoen?

Het is belangrijk dat de doelstelling van je scriptie aan de volgende onderwerpen voldoet:

  • Het onderzoeksdoel moet relevant zijn. Het kan dan gaan om maatschappelijke relevantie, theoretische relevantie of praktische relevantie. 

  • Uit de doelstelling blijkt wat voor type onderzoek je doet (bijvoorbeeld kwalitatief of kwantitatief onderzoek, zelf data verzamelen of literatuuronderzoek) om dit doel te bereiken.

  • De doelstelling sluit aan op de verwachtingen van de opdrachtgever (als je je scriptie voor een opdrachtgever schrijft). 

Voorbeeld doelstelling

De doelstelling van je scriptie kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

Dit onderzoek heeft als doelstelling om via analyses van telefoongesprekken in kaart te brengen waarom de klantenservice van Tele2 meer telefoontjes ontvangt met vragen over het installeren van wifi-routers dan een jaar geleden. 

Bij literatuuronderzoek kan de doelstelling er bijvoorbeeld zo uitzien:

Het doel van dit onderzoek is om op basis van grootschalig literatuuronderzoek te ontdekken welke van de bestaande meetinstrumenten om dyslexie vast te stellen volgens de literatuur het meest betrouwbaar is. 

Waar beschrijf je de doelstelling van je scriptie?

Je doelstelling krijgt standaard een plek in de inleiding van je scriptie en in de samenvatting aan het begin van je scriptie. Daarnaast is de doelstelling altijd onderdeel van je onderzoeksplan of plan van aanpak. 

Andere belangrijke onderdelen van je scriptie

De doelstelling is één van de belangrijke onderdelen die je helder moet hebben voordat je met het onderzoek start. Ook is het belangrijk dat je vooraf een probleemstelling en probleemanalyse formuleert. Verder kun je aan de hand van je doelstelling de onderzoeksvragen vaststellen. 

Over elk van die onderwerpen hebben we artikelen in onze kennisbank staan om je op weg te helpen. Lees die artikelen via de links hieronder: