Met de probleemstelling vat je het probleem dat je gaat onderzoeken kort en bondig samen. Een probleemstelling opstellen is dan ook essentieel als je met je scriptie start. Het geeft inzicht in waar je onderzoek over gaat en helpt om het doel van je onderzoek te bepalen. Ook gebruik je de probleemstelling om later de onderzoeksvragen op te stellen. Hoe ziet een goede probleemstelling er precies uit? We vertellen je graag hoe jij een goede probleemstelling opstelt..
Wat is een probleemstelling?
De probleemstelling is een korte samenvatting van het probleem waarnaar je onderzoek doet voor je scriptie. Vaak beschrijf je de probleemstelling in één zin tot hooguit een korte paragraaf. Dat is afhankelijk van hoe complex het probleem is dat je onderzoekt.
Je baseert de probleemstelling op je probleemanalyse (een uitgebreidere beschrijving van de context van het probleem). Eerder heb je al je scriptieonderwerp vastgesteld en vooronderzoek gedaan naar jouw onderwerp. Je hebt bijvoorbeeld gekeken wie er betrokken zijn bij het probleem en hoe lang dit probleem al speelt. Aan de hand van die informatie stel je vervolgens de probleemstelling op.
Probleemanalyse vs. probleemstelling
Je moet altijd al een probleemanalyse hebben gemaakt voordat je een probleemstelling formuleert.
-
In de probleemanalyse geef je aan wat de aanleiding is om je scriptie te schrijven. Ook schets je kort de achtergrond over het probleem dat je onderzoekt. Verder bespreek je de afbakening van je scriptieonderwerp en geef je aan wat jouw onderwerp relevant maakt (bijvoorbeeld aan de hand van statistieken).
-
De probleemanalyse leidt tot de probleemstelling. Hiervoor moet je de essentie uit de probleemanalyse halen om het probleem zo kort en bondig mogelijk te kunnen beschrijven.
Bekijk ook ons voorbeeld van een probleemanalyse om hier een beter beeld bij te krijgen.
Voorbeeld probleemstelling
Een probleemstelling bestaat meestal uit één tot een paar zinnen. Dit zijn drie voorbeelden van probleemstellingen:
Probleemstelling 1
Veel leerlingen van een middelbare school in Bennekom halen in de pauze ongezonde snacks bij de supermarkt tegenover de school in plaats van dat ze een gezonde lunch eten in de kantine. Dit werkt een ongezonde levensstijl en mogelijk zelfs overgewicht in de hand bij de jongeren. Na een eerdere prijsverlaging van de lunches in de kantine weet de school niet meer wat zij kunnen doen om de schoollunches aantrekkelijker te maken.
Probleemstelling 2
Hondentrimsalon Goed Geknipt is elke dag actief op Instagram, maar hun posts krijgen veel minder bereik en weergaven dan een paar maanden geleden. Daardoor is het aantal nieuwe klanten dat naar de salon komt sterk gedaald.
Probleemstelling 3
ADHD wordt bij vrouwen gemiddeld op een veel latere leeftijd vastgesteld dan bij mannen, doordat de bestaande meetinstrumenten specifiek zijn ontwikkeld om stereotypische ADHD-kenmerken bij mannen te herkennen. Een meetinstrument om specifiek ADHD-signalen bij jonge vrouwen te herkennen, bestaat nog niet.
Wat moet er in de probleemstelling staan?
Een goede probleemstelling moet in elk geval aan deze criteria voldoen:
-
De probleemstelling is kort, bondig en heel concreet.
-
Het wordt helder waar het onderzoek over gaat.
-
De probleemstelling beschrijft een probleem dat relevant is.
-
De probleemstelling schetst de context van het probleem.
-
Het probleem wordt helder afgebakend.
-
De probleemstelling geeft een beeld bij het doel van je onderzoek.
Hoe beschrijf je de probleemstelling in je scriptie?
Eerst schrijf je de probleemanalyse. Deze krijgt een plek in je onderzoeksplan of in het plan van aanpak. Vaak geeft je scriptiebegeleider hier eerst feedback op voordat je aan het onderzoek begint.
Zodra je probleemanalyse helder is, kun je de probleemstelling beschrijven. Deze krijgt een plek in de inleiding van je scriptie. Ook benoem je de probleemstelling kort in de samenvatting die vooraan in je scriptie staat.
Schrijf je naast je scriptie een stageverslag of adviesrapport omdat je onderzoek doet voor een bedrijf? Dan geef je de probleemstelling ook een plek in dat verslag of rapport.
Meer lezen over onderzoek doen?
Naast het opstellen van een probleemstelling zijn er nog meer stappen die belangrijk zijn voordat je daadwerkelijk onderzoek gaat doen. Met onze artikelen helpen we je ook in deze startfase op weg. Lees bijvoorbeeld ook onze artikelen over deze onderwerpen: