Data-analyse scriptie

Welke analysemethoden zijn er?

Voor je scriptie-onderzoek verzamel je een grote hoeveelheid data. Op een gegeven moment is het tijd voor de volgende stap: de data-analyse voor je scriptie. Je gaat dan de gevonden gegevens uit je onderzoek vertalen naar concrete resultaten. Daarmee kun je later de onderzoeksvraag beantwoorden. Welke data-analysemethoden zijn er precies? Waar moet je verder op letten bij de data-analyse voor je scriptie?

Welke data-analyse-methode?

Er bestaan verschillende data-analysemethoden. Welke je het beste kunt gebruiken, hangt af van het soort onderzoek dat je hebt gedaan. Zo pak je de analyse van kwantitatieve data anders aan dan die van kwalitatieve onderzoeksgegevens.

Cijfermatige data-analyses

Bij kwantitatief onderzoek zijn je gegevens uit te drukken in cijfers, percentages, gemiddelden, etc. Vaak analyseer je deze gegevens met behulp van statistiek.

Op basis van je onderzoeksvraag bepaal je welke statistische toets jij nodig hebt. Zo heb je voor een vergelijking van twee groepen een ander soort toets nodig dan wanneer je drie groepen met elkaar vergelijkt.

Een paar voorbeelden van analysemethoden voor kwantitatief onderzoek zijn de volgende:

  • gemiddelden en standaarddeviaties;
  • correlatiecoëfficiënten die de relatie tussen twee variabelen aangeven;
  • statische toetsen om te bepalen of een hypothese wel/niet waar is (bij een verband tussen twee variabelen of het verschil tussen twee groepen);
  • regressieanalyse om het verband tussen meer dan twee variabelen of het verschil tussen meer dan twee groepen vast te stellen.

Cijfermatige data moet je eerst in een programma als Excel of SPSS invoeren. Dat is belangrijk om de data goed te kunnen toetsen. Zorg ervoor dat alle informatie in de juiste velden staat. Dat is belangrijk om een correcte data-analyse te kunnen doen.

Data-analyse in kwalitatief onderzoek

Als je kwalitatief onderzoek hebt gedaan, dan zijn je resultaten niet cijfermatig. Je hebt bijvoorbeeld interviews, observaties, beelden of teksten liggen om te analyseren. Hoe je de data analyseert, hangt af van wat voor soort data je hebt en hoe je onderzoeksmethode in elkaar zit.

Je kunt voor de data-analyse bij kwalitatief onderzoek bijvoorbeeld denken aan:

  • interviews coderen;
  • gegevens coderen;
  • analyse volgens een vaker gebruikte methode of template (bespreek deze ook in je theoretisch kader);
  • een vergelijking van de verzamelde data.

De plek van de data-analyse in je scriptie

In het methodehoofdstuk in je scriptie geef je aan hoe je je data hebt geanalyseerd. Je bespreekt in dit hoofdstuk onder meer de onderzoeksopzet, de deelnemers en de methode voor dataverzameling. Verder benoem je hoe je bij de data-analyse voor je scriptie te werk bent gegaan. Geef daarbij ook aan met welke software je je data hebt verwerkt. Heb je daarvoor bijvoorbeeld SPSS, Excel of een ander programma gebruikt?

Overigens hoef je bij sommige opleidingen geen apart kopje aan de data-analyse te wijden in je scriptie. Soms wijd je daar een apart kopje aan in je resultatenhoofdstuk. Check bij je scriptiebegeleider hoe dit in jouw geval zit.

De uitkomsten van de data-analyse bespreek je in het resultatenhoofdstuk. Later kom je in de conclusie aan de hand van de resultaten tot antwoorden op je onderzoeksvraag.

Voorbeeld data-analyse scriptie

Graag laten we je zien hoe de data-analyse in je scriptie eruit kan zien. Hieronder zie je een voorbeeld van de data-analyse bij kwantitatief en kwalitatief onderzoek.

Voorbeeld data-analyse kwantitatief onderzoek

Voor de data-analyse hebben we eerst de antwoorden uit de enquête verwerkt in SPSS. Daarna zijn de data geanalyseerd met een regressie-analyse. Dit maakte het mogelijk om te bepalen in hoeverre de uitkomsten van de drie groepen participanten in het experiment significant van elkaar verschillen.

Voorbeeld data-analyse kwalitatief onderzoek

Voor de data-analyse hebben we eerst de opgenomen huisarts-patiëntgesprekken getranscribeerd. Daarna zijn volgens het model XX codes toegekend aan de momenten in deze gesprekken waarop de huisarts zijn autoriteit naar voren liet komen. Op basis van deze coderingen zijn de data vervolgens in SPSS geanalyseerd. Hierbij is regressieanalyse gebruikt om de onderzoeksvraag te beantwoorden.

Meer voorbeelden?

Ben je benieuwd wat andere studenten over hun data-analyse schrijven in hun scriptie? Bekijk dan een aantal scriptievoorbeelden. Ga specifiek op zoek naar een voorbeeld uit jouw vakgebied. Dat geeft je een goed beeld van hoe andere studenten dit onderdeel van hun scriptie verwoorden.

Je scriptie laten checken?

Een scriptie schrijven is nogal wat en er is heel veel waar je op moet letten. Een taalfoutje of kromme zin glipt er dan al snel doorheen. Geen nood: onze editors helpen je om fouten uit je scriptie te filteren.

Laat je scriptie nakijken op taal, structuur en/of rode draad. Dan weet je zeker dat je je scriptie met heldere zinnen, een duidelijke structuur en correcte spelling inlevert.