Inhoudsopgave scriptie

Handige checklist & tips

Elke scriptie bevat een inhoudsopgave. Daarin staat een overzicht van de hoofdstukken en (soms) paragrafen, inclusief het paginanummer waarop het hoofdstuk of de paragraaf begint. Zo ziet de lezer in één oogopslag waar bepaalde informatie te vinden is. Ontdek hier hoe een goede inhoudsopgave voor een scriptie eruitziet en waar die aan moet voldoen.

Inhoudsopgave scriptie als startpunt voor de lezer

Je scriptie bestaat uit diverse onderdelen, zoals een theoretisch kader en een methodehoofdstuk. Daarnaast deel je de tekst op in paragrafen en alinea’s. Bovendien geef je elk hoofdstuk of paragraaf een duidelijke titel mee. Daardoor krijgt de scriptie een heldere opbouw.

Dat alles maakt dat je lezer direct weet welke informatie in welk deel van je scriptie aan bod komt. Met een inhoudsopgave in je scriptie help je de lezer hier nog meer bij op weg. De lezer ziet dan meteen op welke pagina welke informatie staat.

Hoe ziet een APA-inhoudsopgave eruit?

Schrijf jij je scriptie volgens de APA-stijl? Volg dan de eventuele richtlijnen vanuit je opleiding op om een APA-inhoudsopgave te maken. Er bestaat niet één vast format voor een APA-inhoudsopgave. Informeer dus vooral bij je scriptiebegeleider welk format jij moet gebruiken.

Over het algemeen komen meestal alle hoofdstuktitels en paragrafen terug in de inhoudsopgave van een scriptie. Subparagrafen staan er soms wel en soms niet in. Vergeet niet om het onderscheid tussen hoofdstukken en paragrafen duidelijk te maken door bij paragrafen inspringing te gebruiken. Hoofdstukken die vóór de inhoudsopgave komen (zoals de titelpagina, het voorwoord en de samenvatting) krijgen geen plek in de inhoudsopgave.

Ga er verder vanuit dat een inhoudsopgave meestal maximaal twee A4’tjes lang is.

Tip: inhoudsopgave maken in Word

De inhoudsopgave voor je scriptie hoef je niet volledig zelf te maken. Word kan automatisch een inhoudsopgave voor je maken. De inhoudsopgave oogt dan direct professioneel. Bijkomend voordeel is dat je zelf geen wijzigingen hoeft door te voeren als de paginanummers tijdens het schrijven of verbeteren toch veranderen.

Lees op de website van Microsoft hoe je Word een inhoudsopgave kunt laten maken.

Checklist inhoudsopgave voor je scriptie

Ga je een inhoudsopgave voor je scriptie maken? Deze checklist helpt je om dat goed aan te pakken:

  • Gebruik waar mogelijk de automatische tool van Word om een inhoudsopgave te maken.
  • Zet in de inhoudsopgave alle hoofdstukken behalve de hoofdstukken die vóór de inhoudsopgave komen. Ook de inhoudsopgave zelf zet je er niet in.
  • Noteer bovenaan de pagina de titel ‘Inhoudsopgave’ in dezelfde opmaak als die je voor de andere hoofdstukken in de scriptie hebt gebruikt.
  • Maak met de inspringing en eventueel met de opmaak van de titels duidelijk wat hoofdstuktitels zijn, wat paragrafen en wat subparagrafen. Als je Word de inhoudsopgave laat maken, dan gaat dit automatisch goed.
  • Benoem, als je die hebt gebruikt, ook de hoofdstuk- en paragraafnummers in de inhoudsopgave. Als je de inhoudsopgave automatisch hebt laten genereren in Word, staat dit waarschijnlijk al goed.
  • Check of de paginanummers en titels netjes onder elkaar staan.
  • Neem, afhankelijk van de eisen van je opleiding, ook de bijlagen op in de inhoudsopgave. Heb je een groot aantal bijlagen? Dan volstaat soms een kopje ‘Bijlagen’ en hoef je niet altijd elke individuele bijlage te noemen.
  • Zorg ervoor dat de inhoudsopgave maximaal twee A4’tjes lang is.
  • Check altijd vóór het inleveren van je scriptie of de paginanummers nog steeds kloppen. Daar kan soms door wijzigingen in de scriptie zelf iets in veranderd zijn.

Je scriptie laten nakijken?

Zijn je inhoudsopgave en scriptie klaar? Dan vind je het misschien fijn als een taalexpert nog een keer door je scriptie heen gaat om te checken of alles erin staat én om eventuele taalfouten eruit te filteren. Onze AthenaCheck-editors staan graag voor je klaar om jouw scriptie na te kijken. Zelfs binnen 24 uur nakijken is mogelijk!