Literatuurlijst scriptie

Hoe kun je een goede literatuurlijst maken?

Alle gebruikte bronnen uit je scriptie geef je een plek in de literatuurlijst. Deze staat achterin je scriptie, na de discussie en eventuele aanbevelingen. In deze lijst zet je volgens de juiste wijze van bronvermelding, bijvoorbeeld APA of de Leidraad van juridische auteurs, alle bronnen neer in alfabetische volgorde. Hoe stel je precies een goede literatuurlijst op?

Correcte bronvermelding in literatuurlijst scriptie

Een juiste verwijzing naar bronnen in je scriptie is heel belangrijk. Hiermee voorkom je plagiaat en geef je credits aan de persoon van wie het onderzoek is dat je aanhaalt. Een bronvermelding opnemen doe je zowel bij citaten als bij parafrases. Naast een korte vermelding in de lopende tekst neem je alle bronnen ook op in de literatuurlijst. Hiervoor gebruik je een vast format.

Veel vakgebieden werken met de APA-stijl. Volg je een juridische opleiding? Dan gebruik je de richtlijnen uit de Leidraad voor juridische auteurs. Bij beide stijlen hangt de wijze van bronvermelding met name af van het type bron. Zo verwijs je op een andere manier naar publicaties in tijdschriften dan naar boeken of online bronnen.

Tip: gebruik onze brongenerator

Wil je zeker weten dat je je bronnen correct vermeldt? Laat onze APA-generator of de generator voor de Leidraad voor juridische auteurs het werk voor je doen. Zo ontdek je snel hoe je correct naar een bron verwijst, zowel in de lopende tekst als in de literatuurlijst.

Hoe ziet de literatuurlijst eruit?

De literatuurlijst begint altijd op een aparte pagina en is meestal 1-2 pagina’s lang. Je vermeldt de literatuurlijst ook in de inhoudsopgave van je scriptie. Het is vooral belangrijk dat de literatuurlijst voor je scriptie compleet is en dus elke aangehaalde bron bevat.

Let verder op het volgende:

  • Noteer alle bronnen in alfabetische volgorde. Meestal doe je dit op volgorde van de achternaam van de auteur. Als de naam van de auteur niet bekend is, gebruik je de titel van de bron voor de alfabetische sortering.
  • Gebruik inspringing bij de tweede en volgende regels als een bronvermelding meerdere regels in beslag neemt.
  • Zet de titel ‘Literatuurlijst’ bovenaan de pagina.
  • Zet alleen bronnen in de literatuurlijst die je in de tekst hebt aangehaald. Bronnen die je alleen om in te lezen hebt geraadpleegd, hoef je dus geen plek te geven in de lijst.

Automatisch een literatuurlijst maken in Word

Word maakt je leven als scriptieschrijver een stuk makkelijker. In Word kun je de literatuurlijst automatisch laten sorteren. Zo wordt een literatuurlijst maken een stuk makkelijker. Lees er meer over op de site van Microsoft. Doe wel altijd voor de zekerheid een handmatige check om te zien of de automatische sortering goed is gegaan.

Voorbeeld literatuurlijst scriptie

Vind je het fijn om een voorbeeld van een literatuurlijst te hebben? Bekijk dan onze voorbeelden van APA-stijl en de voorbeelden van de Leidraad voor juridische auteurs. Verder heeft je scriptiebegeleider wellicht een paar voorbeelden van literatuurlijsten. Ook die kunnen je een goed beeld geven bij hoe zo’n lijst eruitziet.

Meer tips voor het schrijven van je scriptie?

Vind je het schrijven van je scriptie nog best een uitdaging? Wij geven je graag tips voor het schrijfproces én tips voor een vliegende start met je scriptie. Wie weet helpen ze jou op weg bij het afstuderen.