Essay-structuur

Hoe bouw je een betogend essay goed op?

Bij essays heb je veel vrijheid voor de structuur die je gebruikt. Misschien geeft je opleiding of docent je algemene richtlijnen mee om op te volgen. Vaak heb je echter de vrije hand in hoe je het essay opbouwt. Om het op de juiste manier aan te pakken, geven wij je een paar tips. Zo ziet een goede essay-structuur eruit.

Hoe ziet de essay-structuur eruit?

Houd er rekening mee dat je vooral voor de argumentatie veel vrijheid hebt in hoe je die insteekt. De precieze essay-structuur hangt erg af van de argumenten die je aanhaalt en hoe je die met elkaar verbindt.

Het meest voorkomende type essay is het betogende essay, hoewel er ook andere soorten essays bestaan. De essay-structuur voor het betogende essay is dus redelijk vrij, maar bestaat in elk geval uit de volgende elementen:

  1. De titel van het essay. Kies voor een pakkende titel die het liefst ook de aandacht trekt. Eventueel kun je er een ondertitel aan toevoegen. Vaak zet je onder de titel ook je naam, studentnummer en eventuele aanvullende gegevens (zoals je docent of de naam van het vak).
  2. Een pakkende inleiding. Zorg ervoor dat je direct krachtig binnenkomt met bijvoorbeeld een citaat, een statement of een anekdote. Wijd daarna iets uit door achtergrondinformatie te geven en neem vervolgens een standpunt in over dit onderwerp. Houd je inleiding beknopt en kom snel tot de kern.
  3. De argumentatie. Onderbouw je standpunt met argumenten. Bouw de alinea’s op een logische manier op. Begin met de belangrijkste informatie (het argument zelf) en voer daarna bewijs op voor het argument. Zorg ook voor samenhang tussen de argumenten. Signaalwoorden als ‘ook’, ‘bovendien’, ‘maar’ of ‘hoewel’ kunnen je hierbij helpen.
  4. Tegenargumenten. In een krachtig essay geef je niet alleen argumenten die je standpunt ondersteunen, maar benoem je ook eventuele argumenten tegen het standpunt. Je weerlegt die tegenargumenten en geeft bewijs voor de weerlegging. Kun je de tegenargumenten niet weerleggen? Neem ze dan mee als kanttekening in je uiteindelijke conclusie.
  5. De conclusie. Op basis van de argumenten en (weerlegde) tegenargumenten schrijf je de conclusie. Vat hierin het statement en de besproken argumenten samen. Kom op basis daarvan tot een eindconclusie. De ‘Kortom:...’-zin dus. Eindig de conclusie met een uitsmijter. Dat kan bijvoorbeeld een aansprekende oneliner zijn of een vooruitblik op mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Zorg ervoor dat je conclusie de tekst rond maakt en aansluit op de anekdote of vraag die je in de inleiding hebt aangehaald.
  6. Literatuurlijst. Net als bij een scriptie moet je ook een essay eindigen met een literatuurlijst. Neem hierin de bronnen op die je hebt gebruikt. Hanteer hiervoor de APA-stijl of de Leidraad voor juridische auteurs, afhankelijk van welke referentiestijl binnen jouw studie gebruikelijk is.

Een essay schrijven, hoe pak je dat aan?

Het is belangrijk om niet in de wildeweg te beginnen met schrijven. Je wilt immers weten waar je naartoe schrijft. Maak daarom eerst een schrijfschema, waarin je aangeeft wat je in grote lijnen wilt bespreken. Bepaal wat jouw statement is, verdiep je uitgebreid in mogelijke argumenten en kijk ook alvast naar tegenargumenten. Als je die informatie in een schrijfschema hebt verwerkt, kun je daarna het schrijven van het essay efficiënter aanpakken.

Daarnaast hebben we nog enkele tips. Let op het volgende:

  • De schrijfstijl voor een essay is minder formeel dan in een scriptie. Houd je stijl wel serieus, dus probeer niet te grappig uit de hoek te komen. Maar je mag iets luchtiger schrijven dan in scripties of onderzoeksrapporten.
  • Wees duidelijk en vermijd onnodig jargon. Zorg ervoor dat de tekst begrijpelijk is voor de lezer.
  • Gebruik signaalwoorden om de structuur van het essay duidelijk te maken. Denk aan woorden als ‘ten eerste’, ‘kortom’ of ‘daarentegen’.
  • Hanteer een vlotte schrijfstijl. Maak je zinnen niet te lang, houd je alinea’s kort en schrijf actief. Dus vermijd waar mogelijk zinnen als ‘Hier wordt door veel mensen onderzoek naar gedaan.” Beter is: “Veel wetenschappers hebben hier onderzoek naar gedaan.”.

Gebruik tussenkoppen om de inhoud van alinea’s in één oogopslag duidelijk te maken.

Jouw essay laten nakijken?

Wil je er zeker van zijn dat jouw essay qua structuur goed in elkaar zit en dat je geen onhandige taalfouten hebt gemaakt? Laat dan je essay nakijken. De editors van AthenaCheck doen dit graag én goed voor je. Zo zet je de puntjes op de ‘i’ en weet je zeker dat je straks een sterk geschreven essay kunt inleveren.