Je scriptie schrijf je in een academische schrijfstijl. Dat betekent ook dat bepaalde woorden een no-go zijn in je scriptie. “Verboden woorden” in een scriptie kun je ze zelfs noemen. Welke woorden moet je zoal vermijden? Onze lijst met verboden woorden helpt je verder.
Waarom zijn dit verboden woorden?
Dat deze woorden op de verboden-woorden-lijst staan, is niet voor niets. Dit zijn stuk voor stuk woorden die niet passen in een academische schrijfstijl. Daarom kun je ze beter niet gebruiken in een scriptie, essay of andere academische teksten.
Een academische schrijfstijl houdt onder andere in dat…
- …je objectief schrijft. Je baseert je op feiten en laat niet je persoonlijke oordeel doorklinken.
- …je onpersoonlijk schrijft. Je schrijft dus niet vanuit jezelf.
- …je zo concreet mogelijk bent in je bewoordingen. Je vermijdt dus vaag taalgebruik.
- …je geen spreektaal of te informele taal gebruikt. Je gebruikt formele schrijftaal.
Elk van de onderstaande typen verboden woorden voldoet niet aan één of meerdere van deze criteria.
Verboden woorden door subjectief taalgebruik
Sommige woorden zijn verboden in je scriptie omdat er een mening in doorklinkt. Aangezien je in een scriptie objectief moet zijn in je bewoordingen, zijn deze woorden niet passend. Alleen als je scriptiebegeleider je heeft gevraagd om jouw mening te laten doorklinken, mag dat uiteraard wel. Verder is het discussiehoofdstuk van je scriptie vaak wel bedoeld om je eigen interpretaties te delen.
Dit zijn voorbeelden van verboden woorden in je scriptie die te subjectief zijn:
- Uiteraard haakten een aantal respondenten af. (Laat woorden als “uiteraard” of “natuurlijk” weg.)
- De onderzoekers gebruikten een baanbrekende methode om hun bevindingen te verkrijgen. (Gebruik hier een neutralere term, zoals “niet eerder gebruikte”, mits de methode ook echt niet eerder gebruikt is.)
- Dit is een zeer ernstige ontwikkeling. (Overdrijvingen met woorden als “zeer”, “heel” of “enorm” komen ook te subjectief over.)
- Uiteindelijk hebben maar liefst 25 respondenten deelgenomen aan de enquête. (Laat hier “maar liefst” weg. Daaruit blijkt jouw mening.)
Uiteraard is subjectief taalgebruik wel toegestaan als je de mening van iemand anders deelt, bijvoorbeeld wanneer je een geïnterviewde aanhaalt. In dat geval kan je het beste (een deel van) de uitspraak van die persoon citeren.
Verboden woorden doordat ze “te persoonlijk” zijn
Een scriptie schrijf je niet vanuit de ‘ik’-persoon. Het is de bedoeling dat je onpersoonlijk schrijft. Dit betekent dat je niet vanuit jezelf spreekt en dat je ook niet je lezer aanspreekt. Alleen in het voorwoord en in de reflectie mag je vanuit jezelf schrijven en de lezer aanspreken. In de andere hoofdstukken is dat niet toegestaan.
Om die reden zijn onder andere de volgende woorden over het algemeen verboden:
- In dit hoofdstuk bespreek ik de uitkomsten van het onderzoek. (Maak deze zin onpersoonlijk, bijvoorbeeld “Dit hoofdstuk gaat in op…”.)
- Voor dit onderzoek heb ik vijftien mensen geïnterviewd. (Maak hiervan “Voor dit onderzoek zijn vijftien mensen geïnterviewd.”)
- De interviewtranscripten vind je terug in bijlage 5. (Spreek je lezer niet direct aan in de tekst. Maak hier liever van “De interviewtranscripten zijn te vinden in bijlage 5.”)
Kortom: voornaamwoorden als ‘ik’, ‘jij’ en ‘wij’ gebruik je niet in je scriptie, behalve in een aantal specifieke hoofdstukken.
Verboden woorden die te vaag zijn
In een academische tekst moet je zo concreet en feitelijk mogelijk zijn. Dat betekent ook dat je vage bewoordingen zoveel mogelijk moet vermijden. Probeer altijd zo specifiek mogelijk te zijn als het gaat om een aanduiding van plaats, tijd, hoeveelheid en andere zaken.
- De arbeidsmarkt ziet er wel een beetje gunstiger uit dan in 2019. (Het woord “een beetje” is vaag. Hoeveel is dat? Maak hiervan “gunstiger” of maak in cijfers duidelijk wat “een beetje gunstiger” inhoudt.
- Sindsdien is er het een en ander veranderd op het gebied van social media. (Geef liever aan wat er exact is veranderd.)
- Veel respondenten kunnen zich hier niet in vinden. (Maak bij resultaten altijd concreet om hoeveel respondenten het gaat. “Veel” is een vaag woord.)
- Eerder besteedde bedrijf X weinig aandacht aan het onderwerp ‘werkplezier’. (Wat bedoel je met “eerder”. Geef waar mogelijk een jaartal.)
Verboden woorden die uit spreektaal komen
In academische teksten hanteer je een formele schrijftaal. Spreektaal moet je dan ook voorkomen in je scriptie. Dat betekent dat je onder meer de volgende woorden of formuleringen wilt vermijden:
- Voor dit onderzoek zijn een paar hypotheses opgesteld. Welke dit precies zijn? Daarover volgt meer informatie in paragraaf 5.4. (Gebruik geen retorische vragen. Uiteraard mag je wel vragen gebruiken als je de onderzoeksvraag en je deelvragen presenteert.)
- Kinderartsen hebben een flinke kluif aan het stellen van de juiste diagnose. (Gebruik liever geen spreekwoorden in je scriptie.)
- Dat zijn geen dingen waar vaak onderzoek naar wordt gedaan. (Het woord “dingen” is spreektaal en is vaag taalgebruik. Vervang dit liever door het woord “zaken” of - nog beter - maak concreet wat je met “dingen” bedoelt.)
- Er is geen sprake van een daling in het aantal patiënten met suikerziekte. Dat terwijl er wel volop campagne wordt gevoerd tegen obesitas. (“Dat terwijl” aan het begin van een zin is spreektaal. Maak van deze twee zinnen liever één zin met een komma vóór “terwijl”.)
- Het is eigenlijk geen gunstige ontwikkeling. (Het woord “eigenlijk” is een stopwoord in spreektaal, dat je in je scriptie beter kunt vermijden.)
Waar moet je nog meer op letten bij je scriptie?
Met alleen het vermijden van deze verboden woorden in je scriptie ben je er nog niet. Wil je zeker weten dat jouw scriptie foutloos en in de juiste stijl is geschreven? Lees ons artikel over taalgebruik in je scriptie voor meer tips. Nog een optie: laat je scriptie nakijken door een van onze editors. Die zorgen ervoor dat jouw scriptie correct en academisch geschreven is.