Hoofdlettergebruik bij de Leidraad voor Juridische Auteurs

Hoe zit dat?

Bij de Leidraad voor Juridische Auteurs gebruik je zo min mogelijk hoofdletters. Uiteraard zet je een hoofdletter aan het begin van een zin en start je eigennamen met een hoofdletter. Daarnaast gebruik je alleen in sommige specifieke gevallen een hoofdletter. We leggen je uit hoe dat zit.

Wanneer gebruik je hoofdletters bij de Juridische Leidraad?

Over het algemeen gebruik je zo min mogelijk hoofdletters bij de Leidraad voor Juridische Auteurs. Uiteraard gebruik je wel hoofdletters op plekken waar dat vanuit de Nederlandse spellingregels verplicht is, bijvoorbeeld bij eigennamen en aan het begin van een zin. 

Daarnaast gebruik je hoofdletters alleen in deze situaties:

  • bij afkortingen zonder punten;

  • bij namen van ministeries;

  • bij het woord ‘Minister’ of ‘Staatssecretaris’ in combinatie met de ministerienaam;

  • bij unieke staatsinstellingen of internationale instellingen;

  • bij citeertitels van regelingen.

Afkortingen zonder punten

Sommige afkortingen schrijf je standaard met een hoofdletter en zonder punten. Dat geldt bijvoorbeeld voor ‘TvC’ (Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken) en ‘Hvj’ (Hof van Justitie). In dat geval neem je altijd de gebruikelijke schrijfwijze, inclusief het hoofdlettergebruik, over in je scriptie.

Namen van ministeries

De volledige naam van een ministerie schrijf je altijd met een hoofdletter. Correct is bijvoorbeeld ‘Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap’ en ‘Ministerie van Algemene Zaken’. 

Het woord ‘ministerie’ krijgt overigens geen hoofdletter als je het op zichzelf schrijft, zoals in de zin ‘Het ministerie houdt er rekening mee dat dit in de toekomst gaat veranderen’.

Het woord ‘Minister’ of ‘Staatssecretaris’ in combinatie met de ministerienaam

De woorden ‘minister’ en ‘staatssecretaris’ schrijf je standaard met een kleine letter. Alleen als je daarachter de naam van het ministerie zet, schrijf je deze woorden wel (net als de naam van het ministerie) met een hoofdletter. 

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  • Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

  • De Minister van Defensie;

  • Paul de Vries, Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

  • de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

  • staatssecretaris Van Veen.

Unieke staatsinstellingen of internationale instellingen

Als staatstinstellingen en internationale instellingen officieel met hoofdletters worden geschreven, dan houd je die schrijfwijze aan. Dat doe je trouwens ook als je samenstellingen gebruikt waarin die namen van staatsinstellingen voorkomen. Denk aan het woord ‘Kamervragen’ als afgeleide van het woord ‘Eerste Kamer’ of ‘Tweede Kamer’. 

In de Grondwet of regelingen van de instelling kun je terugvinden wat de officiële schrijfwijze is. Houd die schrijfwijze aan in je scriptie. Correct zijn bijvoorbeeld de schrijfwijzen ‘Eerste Kamer’, ‘Europees Hof voor de Rechten van de Mens’ en ‘Verenigde Naties’.

Citeertitels van regelingen

Verwijs je naar regelingen? Dan gebruik je voor de bronvermelding de officiële citeertitel. Daarin komen vaak hoofdletters voor. Als je de citeertitel gebruikt, houd je daarbij de officiële schrijfwijze (inclusief het originele hoofdlettergebruik) aan. Daarom schrijf je bijvoorbeeld ‘Verdrag van Versailles’ met twee keer een hoofdletter ‘V’. 

Gebruik je termen als ‘het verdrag’ in de lopende tekst? Dan gebruik je geen hoofdletter. Dit hoeft alleen als je de volledige naam aanhaalt.

Lees ook onze andere artikelen over de Juridische Leidraad

De Leidraad voor Juridische Auteurs wordt door bijna alle juridische opleidingen gebruikt als stijl van bronvermelding. Op onze site lees je nog meer artikelen over de richtlijnen uit de Juridische Leidraad. 

Bekijk bijvoorbeeld ook onze artikelen over deze onderwerpen:

Jouw scriptie laten nakijken?

Wil je zeker weten dat er in jouw scriptie geen foutje tussendoor glipt, bijvoorbeeld in het gebruik van hoofdletters, namen van organisaties of in de welbekende d’s en t’s? Laat onze editors je scriptie nakijken! Zij halen zelfs de kleinste foutjes er voor je uit. Nakijken is al binnen 24 uur mogelijk!